Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek na obisku v Zagrebu in Varaždinu

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je obiskal Hrvaško. Na srečanju s hrvaškim ministrom za regionalni razvoj in evropske sklade Šimetom Erlićem v Zagrebu je bila glavna tema pogovorov koriščenje evropskih sredstev v čezmejnem programu Interreg Slovenija-Hrvaška. Obisk je minister Jevšek nadaljeval v Varaždinu, kjer se je sešel z županom Nevenom Bosiljem.
Minister Jevšek in hrvaški kolega Šime Erlić

Minister Jevšek na obisku v Zagrebu | Avtor: Ministrstvo Republike Hrvaške za regionalni razvoj in evropske sklade

1 / 4

Na srečanju v Zagrebu sta ministra izpostavila uspešno sodelovanje v okviru čezmejnega programa Interreg Slovenija-Hrvaška. Program, ki je pomemben predvsem za obmejna področja obeh držav, že vrsto let poteka v duhu dobrega med-sosedskega sodelovanja.

»Sosede najbolj povezujejo uspešni skupni projekti in prijateljski odnosi,« je ob prvem srečanju ministrov, pristojnih za evropsko kohezijsko politiko, v Zagrebu poudaril gostitelj, hrvaški minister Šime Erlić. Ministra sta poudarila tudi pomen sodelovanja med občinami in razvojnimi agencijami z obeh strani meje za dobre in uspešne čezmejne projekte.  

Osrednja tema pogovora je bilo izvajanje čezmejnih projektov v novem programskem obdobju 2021-2027, v katerem bo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za projekte čezmejnega programa Slovenija-Hrvaška na voljo 39.344.493,00 evrov evropskih sredstev.

Po besedah ministra Jevška pa bo ta znesek še malo višji: »Na Evropsko komisijo smo kot organ upravljanja že poslali predlog spremembe, po kateri se bodo sredstva programa povečala za 2,5 milijona evrov.«

Interreg program Slovenija-Hrvaška 2021-2027 ima tri prednostna področja: Zelena in prilagodljiva regija, Odporna in trajnostna regija ter Dostopna in povezana regija. »Za vsa tri področja bomo predvidoma še v marcu objavili dva javna razpisa,« je o tem dejal minister Jevšek.

Prvi uradni obisk ministra Jevška na Hrvaškem pa je bil namenjen tudi izmenjavi dobrih praks pri zaključevanju finančnega obdobja 2014-2020, je po srečanju povedal minister Jevšek. V prejšnjem finančnem obdobju 2014-2020 je bilo v okviru tega programa sofinanciranih 41 čezmejnih projektov, ki so pokrivali področja protipoplavne varnosti, varovanja naravne in biotske pestrosti, razvijanja čezmejnega trajnostnega turizma, zaščite in reševanja ter varovanja zdravja. Trenutno so v teku še trije projekti, ki se bodo zaključili do 30. junija 2023.

Programsko območje Interreg Slovenija-Hrvaška sicer obsega 17 regij na eni in drugi strani meje. V Sloveniji so to statistične regije: Pomurska regija, Podravska regija, Savinjska regija, Zasavska regija, Posavska regija, regija Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska regija, Primorsko-notranjska regija, Obalno-kraška regija. Na Hrvaškem pa županije: Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Mesto Zagreb, Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska županija, Varaždinska županija, Međimurska županija in Karlovačka županija.