Skoči do osrednje vsebine

Predvidena reorganizacija upravnih enot ne bo poslabšala dostopnosti storitev za državljanke in državljane

Na Ministrstvu za javno upravo zavračamo današnje navedbe županov Spodnjega Podravja, da naj bi s predvideno reorganizacijo upravnih enot prebivalkam in prebivalcem poslabšali dostopnost storitev. Namen je boljša organiziranost poslovanja, enakomernejša obremenjenost zaposlenih ter posledično zagotavljanje bolj kakovostnih storitev z enako obravnavo državljank in državljanov.

Vlada se zavzema za modernizacijo upravnega poslovanja, katerega cilj je tudi reorganizacija in modernizacija upravnih enot. Torej reorganizacija oziroma optimizacija poslovanja upravnih enot je v načrtu, saj je ta, glede na raznolikost upravnih enot v praksi, nujna. A, poudarjamo, zaenkrat smo šele v fazi zbiranja predlogov možnih rešitev. In za zaključke, kot jih danes v pozivu predstavljajo župani, je resnično še prezgodaj.

Predlogi možnih rešitev se oblikujejo znotraj Strokovnega sveta za trajnostni razvoj javne uprave, ki ga sestavljajo tako predstavniki zasebnega kot javnega sektorja ter tudi predstavniki reprezentativnih združenj občin. Noben od trenutnih idejnih predlogov, ki jih pretresa strokovni svet, ne vključuje zmanjšanja dostopnosti upravnih enot, kot vstopnih točk za državljanke in državljane, ravno nasprotno. Ko bodo rešitve dovolj premišljene in dorečene, bomo z njimi seznanili tudi javnost. Predvideno je, da bodo smernice reorganizacije in modernizacije upravnih enot oblikovane jeseni letos.