Skoči do osrednje vsebine

Določenih deset prednostih letalskih linij, ki bodo upravičene do subvencij

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ter minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han sta predstavila Program za večjo letalsko povezljivost v Republiki Sloveniji. Na seznamu so leti do Dunaja, Bruslja, Kopenhagna, Aten, Helsinkov, Madrida, Amsterdama, Prage, Berlina in Skopja.
Ministrica Alenka Bratušek in minister Matjaž Han na novinarski konferenci

Novinarska konferenca ob predstavitvi Programa za večjo letalsko povezljivost | Avtor: Ministrstvo za infrastrukturo

Vlada Republike Slovenije si prizadeva krepiti letalsko povezljivost Slovenije. V ta namen je bil že pripravljen in sprejet Zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki predstavlja pravno podlago za dodelitev državne pomoči letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih letalskih prog, za prevoz potnikov na javno letališče na ozemlju Republike Slovenije, na katerem se opravlja mednarodni zračni prevoz, ali z njega, do enega kraja pristanka na ozemlju držav v skupnem evropskem zračnem prostoru. Zakon med drugim določa tudi sprejem Programa za večjo letalsko povezljivost, v katerem bodo določene letalske proge, ki bodo predmet sofinanciranja, odstotek sofinanciranja in vrednotenje osnovnih meril za dodelitev pomoči.

Kot je na današnji predstavitvi omenjenega programa uvodoma dejala ministrica Bratušek, je okrevanje letalskega prometa v Sloveniji po pandemiji covida-19 zelo slabo; pri tem sta se združila negativna učinka pandemije in propada letalskega prevoznika Adrie Airways. Zato se je država reševanja lotila s tem programom in preučitvijo možnosti ustanovitve novega slovenskega letalskega prevoznika. »O morebitnem novem letalskem prevozniku bomo govorili, ko bodo narejene poglobljene analize, ki se sedaj pripravljajo," je dejala ministrica Bratušek.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je dejal da sta internacionalizacija in krepitev tujih neposrednih investicij ključni razvojni prioriteti slovenskega gospodarstva. Države in destinacije, ki jih program letalske povezljivosti predvideva, so tako med prednostnimi trgi naše države ali med trgi priložnosti. Gospodarstva Zahodnega Balkana so najbolj relevantna za slovenske izhodne investicije, z vidika blagovne menjave sta za Slovenijo najbolj pomembna trga Nemčija in Avstrija. Med prednostnimi trgi pa so tako za izvoz kot tuje neposredne investicije pomembni še države DACH regije, Francija, Italija in Združene države Amerike, kar pokrivamo z vzpostavitvijo prometnih vozlišč.

»Z novimi letalskimi linijami odlično pokrijemo tudi države Beneluxa in Nordijske države. Verjamem, da bo pomoč za zagotovitev letalske povezljivosti Slovenije pozitivno vplivala na nadaljnje pozicioniranje Slovenije na omenjene evropske in globalne trge. Dolgoročno gledano pa bomo za dobro našega gospodarstva morali sprejeti sistemske ukrepe, da se bo naša letalska povezljivost stabiliziral", je še dejal minister Han.