Skoči do osrednje vsebine

Na Brdu o nujnosti reforme ekonomskega upravljanja Evropske unije

Ministrstvo za finance in Predstavništvo Evropske unije v Sloveniji sta na Brdu pri Kranju organizirala dogodek Reforma ekonomskega upravljanja Evropske unije – iskanje soglasja za zagotavljanje vzdržnosti in rasti. Tako domači kot tuji sogovorniki so se strinjali, da današnja razprava o reformi gospodarskega upravljanja prihaja ravno ob pravem času.

Na dogodku so domači in tuji gostje izmenjali mnenja o predvideni reformi Pakta za stabilnost in rast, katere namen je poenostaviti okvir gospodarskega upravljanja in poudariti srednjeročni vidik fiskalne politike. V uvodnem govoru je predsednik vlade dr. Robert Golob izpostavil, da so fiskalna pravila pomembna, kar Slovenija od nekdaj poudarja. Spremenili smo tudi ustavo, je spomnil in dodal, da so fiskalna pravila temelj stabilne države, kar velja tudi za trdne javne finance. Ker pa se pogostost kriz povečuje, moramo biti po mnenju predsednika vlade fleksibilni in fiskalna pravila prilagoditi novim izzivom.

Usmeritve Evropske komisije o okviru gospodarskega upravljanja so korak v pravo smer, saj se bodo zahteve po uravnoteženosti razlikovale med državami članicami glede na izzive javnega dolga, pa je povedal minister Boštjančič. Enako pomembno je, da novi sistem podpira izvajanje strukturnih reform, ki so poleg naložb ključne za rast in trajnost. Smiselno je, da smo osredotočeni na srednjeročno združevanje fiskalnih, naložbenih in reformnih zavez. Veseli me, da lahko sodelujemo pri oblikovanju prihodnjih fiskalnih pravil in da dosegamo konkreten napredek. Čaka nas dolga pot do sprejetja sprememb, a upam, da nas bo ta konferenca pripeljala korak bližje končnemu cilju, je izpostavil minister.

Tudi evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je izpostavil, da današnja razprava o gospodarskem upravljanju prihaja ob pravem času. Naslednji teden imamo zelo pomembno srečanje finančnih ministrov Evropske unije.  Prepričan sem, da bodo ministri v zvezi s pregledom gospodarskega upravljanja sprejeli sklepe, ki v veliki meri sledijo predlogom Evropske komisije (Komisija). To bo Komisiji omogočilo, da v kar najkrajšem času pripravi in predstavi zakonodajne predloge za reformo naših skupnih fiskalnih pravil. Ne smemo izgubljati časa, je še dodal.

Predsednik Evroskupine in minister za javno porabo, izvajanje nacionalnega načrta in reforme Paschal Donohoe je prav tako pozdravil pobudo slovenske vlade za organizacijo zelo aktualne razprave o pregledu gospodarskega upravljanja. Okvir, ki temelji na pravilih, podpira stabilnost našega evra in vzdržnost gospodarstva območja evra. Pomembno je uravnotežiti potrebo po vzdržnih javnih financah z močnim poudarkom na naložbah, da bi podprli gospodarsko rast in zeleni prehod, je še poudaril.