Skoči do osrednje vsebine

Slovenski biometrični osebni izkaznici prestižno mednarodno priznanje

V Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih med 7. in 9. marcem 2023 poteka konferenca s področja tehnične dovršenosti uradnih identifikacijskih dokumentov (angleško High Security Printing EMEA™).

Strokovna komisija priznanih mednarodnih strokovnjakov s področja varnostnih tiskovin in identifikacijskih dokumentov je slovenski osebni izkaznici podelila prestižno nagrado najboljše nove nacionalne osebne izkaznice za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. Kvaliteta prispevkov v kategoriji za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico je bila letos tako visoka, da se je komisija odločila dvema najboljšima med prijavljenimi podeliti skupno nagrado. S priznanjem za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico so bili poleg Slovenije letos nagrajeni tudi Združeni Arabski Emirati.

Z vsakoletnim podeljevanjem te ugledne mednarodne nagrade neodvisni strokovnjaki priznavajo izjemne dosežke in tehnično dovršenost dokumentov in rešitev za osebno identifikacijo ali potovalni dokument, s čimer promovirajo primere najboljših praks v regiji.

Nova osebna izkaznica predstavlja skupen dosežek Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za javno upravo in pogodbenega proizvajalca CETIS d. d. Mednarodno priznanje za najboljšo osebno izkaznico je nagrada za skupno prizadevanje pri izdelavi izjemno zahtevnega slovenskega dokumenta, ki predstavlja vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju.

Nagrado so prevzeli mag. Alenka Colja in mag. Aleš Pelan iz pristojnih ministrstev ter Mihela Colnarič in mag. Simona Strnad iz Cetisa

Nagrado so prevzeli mag. Alenka Colja in mag. Aleš Pelan iz pristojnih ministrstev ter Mihela Colnarič in mag. Simona Strnad iz Cetisa | Avtor: Cetis

1 / 2

Biometrične osebne izkaznice

28. marca 2022 smo v Sloveniji po skoraj 24 letih začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice. Naše osebne izkaznice trenutno predstavljajo identifikacijski dokument, ki združuje vrhunsko tehnologijo, dovršen varnostni dizajn in najvišje zahteve mednarodnih standardov. Osebne izkaznice predstavljajo pomemben korak k sodobnim digitaliziranim storitvam v Republiki Sloveniji, saj omogočajo varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in podpisovanje. Navedeno je prepoznala tudi strokovna komisija.

Nove osebne izkaznice odlikuje izjemen dizajn, ki ga navdihujejo slovenski simboli, narava, zgodovina, kultura in šport. To so obris zemljevida Slovenije, grb, različne oblike rokopisa slovenske himne, figura z Vaške situle s poudarjeno podobo konjenika, obris Robbovega vodnjaka in lipov list. Prepoznavnim motivom na hrbtni strani osebne izkaznice so bili dodani podoba Triglava, besedilo druge kitice Prešernove Zdravljice in morski valovi.

Varnostni elementi so vključeni v oblikovno rešitev in motive, ki jih sicer najdemo tudi na potnih listinah Republike Slovenije, kar zagotavlja celostno grafično podobo potovalnih dokumentov. Slovenci smo ponosni na športne uspehe svojih športnikov doma in v tujini, zato ni naključje, da so barve nove osebne izkaznice prepoznavne barve slovenskega športa.    

Medtem, ko je imela stara osebna izkaznica 14 izpostavljenih varnostnih elementov, najvišjo raven varnosti in napredne funkcije nove osebne izkaznice zagotavlja 34 varnostnih elementov. Ti vključujejo tudi čip in fotografijo, ustvarjeno s tremi različnimi tehnikami, ter prozorno okno, v katerem sta poleg fotografije prikazani začetnici imena in priimka posameznika. V zgornjem levem kotu je dodana zastava EU z dvočrkovno oznako za Slovenijo. Varnostni elementi so vključeni v varnostni dizajn kot premišljen del zgodbe.

Širok nabor funkcionalnosti in e-storitve

Širok nabor funkcionalnosti omogoča varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in elektronske podpise. Nova osebna izkaznica ima čip z dvema biometričnima podatkoma: podobo imetnika dokumenta in dvema prstnima odtisoma (velja samo za državljane, stare 12 let in več). Državljani lahko z novo osebno izkaznico trenutno potujejo v 42 držav. Vse osebne izkaznice vsebujejo tudi oznako za čip in kodo QR (črtna koda v obliki abstraktnega črno-belega diagrama). Koda QR ne vsebuje zapisa osebnih podatkov, temveč omogoča preverjanje veljavnosti osebne izkaznice prek portala e-Uprava, kar povečuje pravno varnost. 

Trenutno se elektronska osebna izkaznica že lahko uporablja za številne e-storitve ne samo v javnem, temveč tudi v zasebnem sektorju, in sicer prek portalov eUprava, zVEMeZPIZ, eVŠ itd. 

Predvidoma bo konec marca 2023 elektronsko osebno izkaznico mogoče uporabljati tudi v sistemu zdravstvenega zavarovanja kot nadomestilo sedanje kartice zdravstvenega zavarovanja, v drugi polovici letošnjega leta pa tudi za opravljanje elektronskih storitev v drugih državah članicah Evropske unije. 

Statistični podatki

Po podatkih, ki izhajajo iz evidence izdanih osebnih izkaznic, je imelo na dan 6. marca 2022 veljavno osebno izkaznico 1.839.439 državljanov. Od 28. marca 2022 do 6. marca 2023 je bilo izdanih že 408.421 novih osebnih izkaznic.

Slovenski proizvajalec varnostnih tiskovin

Eno vodilnih evropskih podjetij za rešitve varnostnih tiskovin je slovenski CETIS. Zagotavlja osebne, potovalne in prometne dokumente (biometrične potne liste, osebne izkaznice, vizume, rojstne liste in druge certifikate civilnega statusa, vozniška in prometna dovoljenja idr.) ter celovite rešitve za upravljanje identitete in izdajo dokumentov. S tiskovinami in najsodobnejšimi rešitvami za varno upravljanje identitete, ki so rezultat lastnega razvoja, so zanesljiv strateški partner vladam po vsem svetu. Sledijo najzahtevnejšim mednarodnim standardom glede varnosti in kakovosti, znanje njihovih strokovnjakov pa temelji na več kot dvestoletni tradiciji.

Da se osebna izkaznica na vlogo državljana personalizira in vstavi v kuverto za pošiljanje, je treba izvesti 51 faz postopka. Gre za kompleksen izdelek in zahteven proces, zato je prejeto priznanje nagrada slovenskemu proizvajalcu v panogi varnostnih tiskovin in rešitev za upravljanje identitete.

Brošura o novi osebni izkaznici

Nova biometrična osebna izkaznica