Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev vojaških vaj Slovenske vojske

Poveljnik sil Slovenske vojske generalmajor Roman Urbanč je v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki na novinarski konferenci skupaj s sodelavci predstavil načrtovane vaje sil Slovenske vojske v letu 2023.

General Urbanč je poudaril, da sta med nalogami Slovenske vojske, ki izhajajo iz 37. člena Zakona o obrambi, vojaško izobraževanje in usposabljanje za oborožen boj in druge oblike vojaške obrambe. To dosegamo z vajami iz Načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki ga je Vlada Republike Slovenije za letošnje leto sprejela 19. januarja 2023. Ta med drugim omogoča varno in učinkovito izvajanje nalog pripadnic in pripadnikov SV doma in na mednarodnih operacijah in misijah.

Načelnik J7 polkovnik Igor Šepec je izpostavil, da vaje in usposabljanja podpirajo uresničevanje ciljev zmogljivosti in integracijo v Natovo strukturo sil ter krepijo njeno obrambno in odvračalno držo.

Predstavnikom medijev sta bili v nadaljevanju podrobneje predstavljeni dve ključni mednarodni vaji sil Slovenske vojske v letu 2023. Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube je orisal načrt vojaške vaje Jadranski Udar 2023, poveljnik 132. gorskega polka podpolkovnik Tomaž Žbogar pa vaje Zvezda Triglava.

Predstavitev vaj predstavnikom medijev.

Predstavitev vaj predstavnikom medijev. | Avtor: Boris Novković