Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. marca 2023

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.29 se je na pobočju Kalškega grebena, občina Preddvor, poškodoval turni smučar. Gorski reševalci GRS Kranj in združena ekipa GRZS - HNMP so poškodovanega smučarja oskrbeli na kraju in pripravili za transport s helikopterjem SV. Helikopter je poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.01 se je na območju Župančičeve grape na pobočju Male Mojstrovke, občina Bovec, zaplezal alpinist. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec in Kranjska Gora. Nepoškodovanega alpinista je v dolino prepeljal helikopter SV v spremstvu združene ekipe GRZS-HNMP.

Ob 13.36 je na pobočju Mrzlega vrha v občini Tolmin zasilno pristal jadralni padalec. Reševalci GRS Tolmin so nepoškodovanega jadralnega padalca spravili z drevesa in ga pospremili v dolino.

Ob 13.52 se je v Gradiški turi, občina Vipava, poškodoval alpinist. Posredovali so reševalci GRS Tolmin-skupina Ajdovščina in helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP - GRZS. Poškodovanega alpinista je helikopter prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ptuj

Ob 16.22 se je v naselju Sestrže, občina Majšperk, občanu med delom porušil strop na podstrešju hleva. Padel je dva metra v globino. Gasilci PGD Medvedce so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 13.51 so v naselju Čušperk, občina Grosuplje, gasilci PGD Čušperk in Račna nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.47 so v naselju Breginj, občina Kobarid, gasilci PGD Breginj nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Tolmin.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.25 je za Farčnikovo kolonijo v občini Zagorje ob Savi v gozdičku onemogla oseba potrebovala pomoč. Gasilci PGD Zagorje-mesto so jo prenesli in predali reševalcem NMP Zagorje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.10 je na regionalni cesti med Colom in Ajdovščino, občina Ajdovščina, osebno vozilo trčilo v obcestno odbojno ograjo. V nesreči se nihče poškodoval. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč policiji.

 

Nesreče v zračnem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 16.49 je pri naselju Dobravica, občina Šentjernej, strmoglavilo ultralahko letalo in pri tem zagorelo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so požar pogasili, zavarovali in osvetljevali kraj dogodka. V nesreči je ena oseba preminula. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 18.48 je na Bučerci, občina Krško, v počitniškem objektu zagorel sesalec. Gasilci PGE Krško so iznesli uničeni sesalec ter prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 6.21 je na Cesti Leona Dobrotinška v Šentjurju zagorel reklamni napis na gostinskem objektu. Gasilci PGD Šentjur in Slivnica so pogasili požar, preprečili širitev na objekt in pregledali območje požara.

Ob 15.03 je v naselju Kasaze, občina Žalec, gorelo ostrešje industrijskega objekta. Prisotni so požar omejili pred prihodom gasilcev PGD Kasaze – Liboje, ki so nato požar, ki je zajel štiri kvadratne metre ostrešja, dokončno pogasili in celotno ostrešje pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.59 so v Malih Laščah, občina Velike Lašče, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velike Lašče so ohladili dimniško tuljavo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 23.35 je v stanovanju na Cesti 24 junija v Ljubljani zagorela hrana na štedilniku. Sosed je opazil dim, zbudil stanovalca in iznesel posodo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so pregledali in prezračili prostore. Stanovalca so pregledali reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 8.16 je v naselju Hraše v občini Maribor zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pekre so pogasili goreče palete in papir ob peči ter prezračili prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.32 je v naselju Cven, občina Ljutomer, gorelo v garaži stanovanjske hiše. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili domačini, gasilci PGD Cven in Ljutomer so prostore pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Ob 21.22 je v Zbigovcih, občina Gornja Radgona, zagorel manjši gospodarski objekt. Požar, ki je popolnoma uničil ostrešje v velikosti okoli 8 x 4 metre, so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona, Zbigovci in Negova. Gasilci PGD Zbigovci so po zaključku gašenja ostali na gasilski straži. Dežurni delavec Elektra Maribor je poskrbel za odklop električne energije v času trajanja intervencije.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.33 je na Starem trgu v Slovenj Gradcu zaradi pozabljenega olja na štedilniku zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Požar, ki se je razširil na kuhinjsko napo in elemente, je lastnik delno omejil pred prihodom gasilcev PGD Stari trg in Slovenj Gradec, ki so dokončno pogasili požar, prezračili prostore objekta in jih pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.29 je v Prušnikovi ulici v Ljubljani na parkirišču gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid so pogasili požar, ki je uničil sprednji del vozila in poškodoval dve sosednji vozili. Na dveh vozilih so odklopili akumulatorja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.48 je na Cesti IV. Prekomorske brigade v Ajdovščini gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so pogasili požar vozila. Na kraju je bila policija.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 18.35 je na območju bivše smodnišnice v Kamniku, nenadzorovano gorel kup dračja in odpadnih avtomobilskih delov. Gasilci PGD Kamnik so požar, na okoli 25 kvadratnih metrih, pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 17.25 sta med Koprivo in Ponikvami, občina Sežana, gorela suha trava in podrastje. Požar na površini okoli 250 kvadratnih metrih so pogasili in požarišče dodatno zalili z vodo gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana.

Izpostava Ptuj

Ob 1.50 je naselju Zamušani, občina Gorišnica, zagorelo odpadno vejevje. Požar,na površini okoli 50 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Zamušani.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 1.27 so v naselju Zgornja Korena, občina Duplek, gasilci JZ GB Maribor, PGD Korena in Dvorjane pogasili požar zabojnika za odpadni papir.

Ob 7.13 je v naselju Zgornja Korena, občina Duplek, zagorel večji zabojnik za odpadke. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Dvorjane in Korena so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.17 so v Vrtovinu, občina Ajdovščina, na ekološkem otoku goreli trije komunalni zabojniki za odpadke. Ogenj so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo. Zabojniki so uničeni.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 18.55 so v stanovanjskem bloku na Cesti Osvobodilne fronte v Mariboru v stanovanju stanovalci zaznali vonj po plinu. Gasilci JZ GB Maribor so opravili meritve prisotnosti plina, dežurni delavec Plinarne Maribor pa je zaprl dovod plina in lastniku stanovanja svetoval, da plinsko peč v stanovanju pregleda ustrezna strokovna služba. Eno osebo so zaradi slabega počutja reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.28 je v naselju Trimlini, občina Lendava, na območju bioplinarne iztekala črna tekočina. Gasilci IGE Lendava so zaprli in dodatno zatesnili ventil na rezervoarju iz katerega je iztekala tekočina ter pred potokom Kopica naredili bariero in s tem preprečili iztekanje tekočine v potok. Obveščene so bile vse pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.38 je na območju naselja Vrtojba v občini Šempeter-Vrtojba občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila minometno mino kalibra 84 milimetrov, mase 4,2 kilograma. Najdba je avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne in je do uničenja ustrezno skladiščena.

Ob 10.19 so nad Renčami, občina Renče – Vogrsko, naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče iz obdobja 1. svetovne vojne in italijanske izdelave najdene topovsko granato kalibra 65 milimetrov, mase štiri kilograme in topovski granati kalibra 75 milimetrov, mase sedem kilogramov.

Izpostava Postojna

Ob 16.52 je v naselju Šembije, občina Ilirska Bistrica, pri delu na vrtu v kamnitem zidu občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.42 je na Cesti 1. maja v Kranju, v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili ujeto osebo. Dvigalo so izklopili iz električne napetosti ter obvestili serviserja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/