Skoči do osrednje vsebine

V Planici tudi Slovenska vojska

Slovenska vojska ima s Smučarsko zvezo Slovenije sklenjen letni načrt o civilno-vojaškem sodelovanju, na podlagi katerega tudi letos podpira izvedbo letošnjega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju.

Pred začetkom prvenstva je Slovenska vojska sodelovala pri prevozu bivalnih kontejnerjev in dela vojaške premične bolnišnice Role 2. Med prvenstvom Slovenska vojska zagotavlja tehnično podporo za nemoten potek tekmovanj, radijske postaje, voznike in vozila za prevoze tekmovalcev in organizacijskega osebja, zdravstveno oskrbo v Lahki premični bolnišnici Role 2, helikoptersko medicinsko evakuacijo vključno z reševalnim osebjem in helikopter, Gardna enota pa sodeluje v protokolu pri podelitvi medalj.

Skupaj je angažiranih 74 pripadnic in pripadnikov (vsak dan povprečno 70), 22 vozil (od tega dve reševalni), del premične bolnišnice Role 2 in trije bivalni kontejnerji ter helikopter za nujno medicinsko pomoč. Do včeraj so opravili 70 intervencij oziroma obravnav.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je zagotovila 67 kontejnerjev (prevoz je izvedla Slovenska vojska in pogodbenik pripadniki Civilne zaščite), radiatorje in postavitev bolnice Role-2. Poleg tega iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje sodelujejo tudi častniki za zveze. Dva informatika sta ves čas prisotna na terenu, v času tekem pa tudi tretji.