Skoči do osrednje vsebine

Z e-osebno izkaznico kmalu do digitalnih storitev v državah članicah Evropske unije

1. in 2. marca 2023 je v okviru postopka priglasitve nove slovenske elektronske osebne izkaznice za čezmejno uporabo, skladno z Uredbo (EU) za elektronsko identifikacijo in storitve zaupanja (eIDAS), potekal sestanek skupine za medsebojni pregled.

Sestanka so se udeležili predstavniki iz Avstrije, Finske, Nemčije in Nizozemske, na daljavo pa so sodelovali tudi predstavniki Belgije, Estonije, Hrvaške, Italije, Litve, Luksemburga, Portugalske in Poljske. Na slovenski strani so bili gostitelji predstavniki Sektorja za storitve zaupanja, Direktorata za informatiko, pridružili pa so se tudi predstavniki Ministrstva za digitalno preobrazbo, Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve ter predstavniki zunanjih izvajalcev, podjetij Ipmit d.o.o, OSI d.o.o. in SETCCE d.o.o. 

Goste sta sprejeli državna sekretarka na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, dr. Aida Kamišalić Latifić, in Kristina Valenčič, v. d. generalnega direktorja na Direktoratu za informatiko. Državna sekretarka je poudarila pomen priglasitve elektronske osebne izkaznice za slovenske državljane. Udeleženci so se podrobneje spoznali s procesom izdajanja, uporabe in tudi same izdelave nove slovenske osebne izkaznice. V ta namen so si ogledali tudi proizvodnjo v podjetju CETIS v Celju.

Zaključek priglasitve slovenske elektronske osebne izkaznice se pričakuje sredi tega leta. Vse države Evropske unije bodo morale nato slovenskim državljanom najkasneje v roku enega leta omogočiti dostop do svojih elektronskih storitev javne uprave, če bodo ti za izkazovanje svoje istovetnosti uporabili slovensko elektronsko osebno izkaznico.