Skoči do osrednje vsebine

Regijski obisk ministra v Mariboru: »Za decentralizirano javno stanovanjsko politiko«

Solidarnostni minister Simon Maljevac z ekipo je v sklopu regijskih obiskov na temo stanovanjske politike obiskal Maribor.
Minister Simon Maljevac se je v sklopu regijskih obiskov srečal z direktorico Javnega medobčinskega sklada Maribor, Ireno Španinger

Obisk ministra Maljevca v Javnem medobčinskem stanovanjskem skladu Maribor | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Vodja stanovanjskega resorja se je sestal z Ireno Španinger, direktorico Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, opravil pogovor z mariborskim županom Sašo Arsenovičem ter se udeležil Podnebnega štrajka in javnega srečanja Minister posluša.

Predstavniki Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor so ministru Maljevcu predstavili stanovanjsko problematiko, s katero se soočajo pri gradnji in oddaji najemniških stanovanj. Od 2.020 stanovanj, ki jih ima sklad v lasti, je 1.825 neprofitnih, povprečna starost stanovanja pa 56 let. Analize jasno kažejo, da neprofitnih stanovanj primanjkuje, število prosilcev zanje zadnjih nekaj let namreč presega število 1.100. V skladu napovedujejo, da se bo stanje do leta 2025 sicer rahlo izboljšalo, saj naj bi do takrat zgradili dodatnih 300 stanovanj. Predstavniki so kot eno ključnih ovir za delovanje in razvoj izpostavili spremembe Pravilnika o merilih za ugotavljanje vrednosti stanovanj in stanovanjskih stavb ter podali predloge za njegove izboljšave.

Ministru so predstavili naslednje načrtovane investicije: gradnja večstanovanjskega objekta za mlade in mlade družine »Dvořakova«, večstanovanjski objekt »Vrbanska«, rekonstrukcija hiše »Irgoličeva«, poslovno-stanovanjski objekt »Puhova«, gradnja na Korenčanovi ulici, na Ulici heroja Nandeta, večstanovanjski objekt na Dogoški cesti 73 – 79b, večstanovanjski objekt na Domnovi ulici 18 - 20, večstanovanjski objekt na Ulici Veljka Vlahovića 23 - 29, večstanovanjski objekt na Panonski ulici 5b ter večstanovanjski objekt na Gospejni ulici 13.

Solidarnostni minister in državni sekretar sta ob koncu srečanja poudarila, da ima Ministrstvo za solidarno prihodnost predvsem povezovalno vlogo v vzpostavljanju krovne mreže med stanovanjskimi skladi in lokalnimi skupnostmi ter da bo po opravljenih pogovorih z vsemi lokalnimi skladi pripravilo krovno vsebinsko srečanje, na katerem bodo deležniki skupaj oblikovali smernice za novo javno stanovanjsko politiko. Predstavniki ministrstva so sklad pozvali, da na omenjenem srečanju predstavi svoje delo, ugotovitve s terena in predloge.

Po obisku stanovanjskega sklada se je ministrova delegacija udeležila Podnebnega štrajka na Trgu svobode v Mariboru in s tem podprla prizadevanja civilne organizacije Mladi za podnebno pravičnost v doseganju ciljev na področju pravičnega prehoda.

V Mestni občini Maribor se je minister Maljevac srečal z županom Maribora, Sašo Arsenovičem

Obisk ministra Maljevca na Mestni občini Maribor | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Sestanek z županom Mestne občine Maribor Sašo Arsenovičem na temo mariborske stanovanjske politike in dolgotrajne oskrbe je predstavnikom kabineta ministrstva za solidarno prihodnost postregel s ključnimi informacijami o stanju v štajerski prestolnici.

Po županovih besedah želijo z gradnjo novih stanovanj preprečiti beg možganov, zato v tem trenutku spodbujajo investitorje k novogradnjam, kjer koli je le mogoče. 

Minister Maljevac je županovi ekipi pojasnil namen prenove stanovanjske politike v luči zagotavljanja doma kot pravice in vloge države v tem, čemur je pritrdil tudi župan, in poudaril, da si - kot v drugih občinah – tudi v Mariboru želijo predvidljive sistemske ureditve področja na državni ravni. 

Člani županove ekipe so izpostavili tudi problematiko pomanjkanja dvigal v večnadstropnih stavbah ter prostor za izboljšavo v zakonodaji, ki bi po njihovem mnenju morala biti v luči iskanja soglasja za postavitev dvigal bolj ohlapna. Namestitev dvigal v večstanovanjskih stavbah je župan izpostavil tudi kot pomemben korak v vzpostavljanju sistema pomoči na domu za starejše in druge uporabnike storitev dolgotrajne oskrbe.

Minister in župan sta srečanje sklenila v skupni izjavi za javnost, v kateri sta se strinjala, da sta bili področji javne stanovanjske politike in dolgotrajne oskrbe na sistemski ravni predolgo zapostavljeni in da so pred Ministrstvom za solidarno prihodnost veliki izzivi, a sta se zavezala sodelovanju v prihodnje. 

Na javnem srečanju Minister posluša, je Maljevac polnemu prizorišču pojasnil namen in namere novoustanovljenega solidarnostnega ministrstva ter pozval navzoče k podajanju predlogov in pobud. Udeleženci so ministra predvsem opozorili na problematiko dolgotrajnih postopkov pri vgradnji  dvigal v obstoječe večstanovanjske zgradbe in nujnost ureditve področja pomoči na domu.