Skoči do osrednje vsebine

Bliža se rok za obvezno poročanje o uvozih konfliktnih mineralov za leto 2022

Za uvoznike kositra, tantala in volframa, njihovih rud in zlata, ki izvirajo iz konfliktnih območij in območij z visokim tveganjem se, v primeru preseženega praga količine uvoženega blaga, 15. marca 2023 izteče rok za poročanje.

15. marca 2023 se izteče rok za poročanje uvoznikov, ki uvažajo blago, določeno v Uredbi (EU) 2017/821 o določitvi obveznosti za potrebno skrbnost v oskrbovalni verigi za uvoznike v Uniji, ki uvažajo kositer, tantal in volfram, njihove rude ter zlato, ki izvirajo iz konfliktnih območij in območij z visokim tveganjem (v nadaljnjem besedilu Uredba EU). Poročilo mora vsebovati:

  • podatek o doseženi količini uvozih konfliktnih mineralov za leto 2022,
  • in izpolnjevanju obveznosti v zvezi s sistemom upravljanja (4. člen),
  • obvladovanjem tveganja (5. člen),
  • revizijo, ki jo izvede tretja stran (6. člen)
  • in razkritjem informacij (7. člen) Uredbe EU.

Obveznost poročanja uvoznikov na Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport nastopi samo v primeru, da je uvoz posameznega minerala ali kovine v preteklem letu dosegel ali presegel prag, določen v Prilogi I Uredbe EU, ki je bila nazadnje dopolnjena z delegirano uredbo Komisije (EU) 2020/1588.

Za dodatna pojasnila smo na razpolago na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, Direktorat za notranji trg, Sektor za trgovinsko politiko, na naslovu gp.mgts@gov.si. V naslovu navedite »konfliktni minerali«.

Obveznost poročanja uvoznikov na Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport izhaja iz Uredbe o izvajanju Uredbe EU 2017/821 o določitvi obveznosti za potrebno skrbnost v oskrbovalni verigi za uvoznike v Uniji, ki uvažajo kositer, tantal in volfram, njihove rude ter zlato, ki izvirajo iz konfliktnih območij in območij z visokim tveganjem.