Skoči do osrednje vsebine

Znane zmagovalke letošnjega nacionalnega programa štipendij L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti«

Nacionalni program L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« se je tudi letos zaključil s slavnostjo podelitvijo štipendij izjemnim mladim znanstvenicam. Dobitnice štipendij so fizičarka Tanja Goričanec, biokemičarka Klara Kuret ter kemijska inženirka Ana Oberlintner. Na dogodku je udeleženke in udeležence nagovoril tudi minister dr. Igor Papič.

Na dogodku je udeleženke in udeležence nagovoril tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič. Izbranim trem raziskovalkam oz. znanstvenicam, fizičarki Tanji Goričanec, biokemičarki Klari Kuret ter kemijski inženirki Ani Oberlintner, je diplome podelil minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič, ter ob tem izpostavil, »da ravno na področju tehnike in naravoslovja izgubljamo velik potencial, ki ga predstavljajo dekleta, saj še vedno za premnoge študijske programe velja, da so bolj primerni za fante«. K popularizaciji znanosti med mladimi ženskami v akademskem okolju in znanosti je po njegovih besedah pripomogel tudi program L'Oréal-UNESCO.

Ta program se v Sloveniji izvaja od leta 2006. Partnerja slovenskega nacionalnega programa, L’Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, sta letos že 17. leto zapored trem izbranim slovenskim raziskovalkam podelila štipendijo v enkratnem znesku 5.000 evrov. Štipendijo, ki jo lahko vložijo v poljuben namen, je doslej prejelo 49 izjemnih mladih znanstvenic, ki svoje raziskovalno delo opravljajo na področju biologije, medicine, farmacije, biokemije in fizike.

Program nagrajuje znanstveno odličnost mladih raziskovalk in jih s pomočjo vsako leto podeljenih štipendij podpira na njihovi znanstveni poti ter jim pomaga pri pridobivanju priznanja za svoje delo tako znotraj znanstvene skupnosti kot v širši javnosti. Obenem opozarja na pomen žensk v znanosti, ruši stereotipe in spodbuja mlade raziskovalke, da svojo karierno pot nadaljujejo na področju znanosti ter uresničujejo potencial, ki ga imajo za spreminjanje sveta na bolje.