Skoči do osrednje vsebine

V športu je moč, v knjigi je znanje

Urad vlade za komuniciranje je v nedeljo, 26. februarja 2023, organiziral tretje v vrsti omizij z naslovom »V športu je moč, v knjigi je znanje«. Gostje večera so bili Katja Stergar, vršilka dolžnosti direktorice Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, Sara Isaković, plavalka in srebrna olimpijka, Tadej Golob, pisatelj in Klemen Bauer, biatlonec.

Kako nastanejo literarne športne zgodbe, kdo so literarni športni junaki, ki so mladim vzor in zgled za uspeh, pomen branja in motivacija športnika, prodor slovenske literature v svet, so bile teme, o katerih so se pogovarjali gostje omizja.

Katja Stergar je predstavila priložnosti, ki se odpirajo Sloveniji na Frankfurtskem knjižnem sejmu, ko bo častna gostja. Poudarila je, da je to izredna priložnost, ko se Slovenija lahko predstavi z besedo in leposlovjem.

Pomembno sporočilo vseh sodelujočih je bilo, da je knjiga tista, ki prinaša navdih, motivacijo, vizijo. Še posebej so gostje izpostavili terapevtsko moč knjige, ki športnikom v ključnih trenutkih pomaga, da ohranijo zbranost. Sara Isaković je poudarila, da je tako kot pri športu, podpora družine pomembna tudi za bralno kulturo. To je tudi njena osebna izkušnja.

Klemen Bauer je povedal, da je njegova izkušnja povezana predvsem z vizijo, ki jo dajo zgledi v biografijah. Vsak športnik se namreč sooča z razočaranji, takrat še toliko bolj potrebuje navdih, ki pa ga knjiga s pozitivnim sporočilom daje.

Tadej Golob je povedal, da Slovenci zelo radi beremo kriminalke, torej fiktivne zgodbe, in ne samo zgodbe o resničnih ljudeh.

Ob koncu omizja so gostje zbrane pozvali, da si vzamejo čas tudi za slovensko literaturo, ki za tujo ne zaostaja.