Skoči do osrednje vsebine

Minister za šport Matjaž Han z avstrijskim vice kanclerjem in ministrom za šport Wernerjem Koglerjem na neformalnem srečanju v Planici

Na povabilo slovenskega ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana se je danes v Planici v okviru FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju neformalno mudil avstrijski vice kancler in minister za umetnost, kulturo, javno upravo in šport Werner Kogler. Ministra Han in Kogler sta si ogledala Nordijski center Planica, mešano ekipno tekmo v nordijski kombinaciji ter mešano ekipno tekmo smučarskih skokov. V prijetnem neformalnem pogovoru sta se dotaknila sodelovanja med državama na področju športa, vlaganj v šport in infrastrukturo ter trajnostnega vidika v športu in na mednarodnih velikih tekmovanjih.

Športne organizacije obeh držav tradicionalno dobro sodelujejo, slovenski športniki igrajo v nekaterih avstrijskih ligah, kot je na primer Alpska liga v hokeju na ledu, v košarki in odbojki, kjer več slovenskih državljanov igra ali opravljajo trenersko delo. Slovenija in Avstrija tudi uspešno sodelujeta pri oblikovanju stališč glede športa v mednarodnih organizacijah kot so UNESCO, EU, Združeni narodi in Svet Evrope. Avstrija je bila tudi trdna podpornica Sloveniji v času njenega predsedovanja Svetu EU, kjer je podprla Resolucijo Sveta EU o skupnih značilnostih Evropskega modela športa. Slednja poudarja, da šport zrcali in učinkovito utrjuje skupne in temeljne evropske vrednote (solidarnost, integriteta, enakost spolov, človekove pravice itd.). Obe državi imata na nekaterih področjih izredno dobro razvito športno infrastrukturo. Skupaj lahko ponudita odlične pogoje za treninge in napredek pri razvoju športnih panog, kar jima omogoča krepitev sodelovanja na športnem področju.

Sodelovanje med Avstrijo in Slovenijo na gospodarskem področju je tradicionalno dobro in za Slovenijo izjemno pomembno. Povezuje nas močno zgodovinsko prijateljstvo in bližina trga. Avstrija je za Slovenijo prioritetni trg, tako z vidika blagovne, storitvene, investicijske ter turistične menjave. Avstrija je prva med državami investitoricami v Slovenijo, druga po obsegu storitvene menjave in četrta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Blagovna menjava v letu 2021 je znašala 6,2 milijarde evrov, kar je 20 % več kot v letu 2020. Pozitiven trend se je nadaljeval tudi lani, ko je gospodarska menjava kljub zaostrenim razmeram v gospodarstvu dosegla 7,8 milijarde evrov oziroma 38 % povečanje glede na enako obdobje v 2021. Slovenija želi okrepiti trgovinsko in investicijsko izmenjavo, predvsem na področjih krožnega gospodarstva, zelenih tehnologij in obnovljivih virov energije, informacijsko-komunikacijske tehnologije, farmacije in medicinske opreme, lesne, avtomobilske in prehrambne industrije, vesoljske tehnologije, raziskovalnih centrov ter logistike.