Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. februarja 2023.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.19 je v naselju Jelovec, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa, ga izvlekli na cestišče, preprečili iztekanje motornih tekočin in v potok postavili bariere za preprečevanje onesnaženja. Reševalci NMP Sevnica so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Brežice. Na kraju je bila prisotna tudi Policija.

Izpostava Celje

Ob 19.54 je v naselju Radegunda, občina Mozirje, osebo vozilo zapeljalo z vozišča in se prevračalo po hribu okoli 150 metrov. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč osebam iz vozila, odklopili akumulator, izvlekli vozilo nazaj na vozišče in nudili pomoč policistom in reševalcem NMP Mozirje. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 11.15 je v ulici Obala v Portorožu, občina Piran, v bližini teniških igrišč osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci JZ GB koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator. Poškodovanega voznika so reševalci NMP oskrbeli na kraju in odpeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.52 se je nad Idrskim in Peršeti v bližini naselja Kamno, občina Kobarid, zaradi vetra na vozišče podrlo drevo, v katero je trčilo osebno vozilo. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, drevo odstranili in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Pri odstranjevanju drevesa je gasilcem nudila pomoč dežurna služba Kolektor CPG Nova Gorica. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.50 se je na Novomeški cesti v Straži osebno vozilo prevračalo in obstalo na cestišču. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, usmerjali promet, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh oseb in nalaganju vozila na vozilo avtovleke ter počistili cestišče. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovani osebi prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 16.03 se je na avtocesti pred izvozom Novo mesto–zahod, v smeri Obrežja, osebno vozilo trčilo v zadnji del tovornega vozila. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine in počistili cestišče ter nudili pomoč avtovleki in policiji. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ptuj

Ob 16.05 je v naselju Kicar, občina Ptuj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa in nudili pomoč reševalcem NMP. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.12 sta na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem trčili kombinirano in osebno vozilo. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP, vlečni službi in dežurnemu delavcu cestnega podjetja. V nesreči sta se poškodovali dve osebi.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 19.56 je na Markovcu, občina Koper, zagorela lopa. Požar, ki je zajel inventar in kmetijsko orodje za obdelavo vrta, so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.16 so se v naselju Šentvid pri Stični, občina Ivančna Gorica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šentvid pri Stični so počakali do izgoretja saj, očistili dimniško tuljavo in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 15.40 so v naselju Štajngrova, občina Benedikt, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Benedikt so varovali stanovanjski objekt do izgoretja saj, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in očistili dimnik.

Ob 16.03 so se v stanovanjskem objektu v naselju Rdeči breg - del, občina Lovrenc na Pohorju, zaradi napake na električni napeljavi pregrevali elektro vodniki. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so zavarovali kraj dogodka in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Na kraj je prišel dežurni delavec Elektra Maribor, ki je odklopil elektriko na objektu.

Ob 18.42 se je v naselju Spodnja Polskava, občina Slovenska Bistrica, iskrilo iz električnega priključka na stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Spodnja Polskava so varovali objekt in nudili pomoč delavcem Elektro podjetja.

Izpostava Ptuj

Ob 22.37 je v Markovcih zagorelo v kletnem prostoru stanovanjske hiše. Gasilci PGD Markovci in Bukovci so požar pogasili in pregledali prostor s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.56 so na Nicini v Prevaljah gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Saje so do prihoda gasilcev PGD Prevalje pogorele. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 19.25 se je na Otoški cesti v Novem mestu v garaži nakupovalnega centra kadilo izpod motornega pokrova osebnega vozila. Požar so pogasili občani še pred prihodom gasilcev GRC Novo mesto, ki so nato odklopili akumulator, pregledali vozilo s termovizijsko kamero in vozilo umaknili iz garaže.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 1.41 so na nekdanji cestninski postaji na Vranskem zagorele baterije v zabojniku na UPS postaji. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale iz avtocestne baze DARS Vransko so baterije iznesli na prosto in jih ohlajali do prenehanja gorenja.

Izpostava Koper

Ob 14.08 so pod semedelskim mostom na Piranski cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper pogasili goreče smeti.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 5.02 sta na Vranskem v neposredni bližini nestanovanjskega objekta gorela zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pričeli gasiti že občani, gasilci PGD Vransko, Ločica pri Vranskem, Tešova in Prekopa-Čeplje-Stopnik pa so ogenj pogasili in pregledali objekt ter okolico.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 10.03 so v naselju Malečnik, občina Maribor, na gladini reke Drave opazili manjše madeže. Gasilci JZ GB Maribor so pregledali del reke in locirali madeže. Nadaljnje postopke so prevzeli delavci VGP Drava Ptuj. Na kraju so bili prisotni tudi policisti.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 14.05 so v Majdičevem logu, občina Kranj, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta odstranila in na varni lokaciji uničila nemški protipehotni razpršilni tromblon.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.44 sta v bližini Kostanjevice na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno ročno bombo in pet vžigalnikov, s skupno maso 4,94 kg. Najdbe italijanskega in avstro-ogrskega izvora so iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 20.19 so na Kidričevi cesti v Kranju gasilci GARS Kranj nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Postojna

Ob 18.12 so na Hacetovi ulici v Cerknici gasilci PGD Cerknica zavarovali podrt električen drog do prihoda dežurne službe Elektra Ljubljana.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, bo v soboto pozno zvečer na Primorskem zapihala burja, ki se bo v nedeljo popoldne še nekoliko okrepila. Od nedelje zjutraj do ponedeljka zjutraj bodo na izpostavljenih mestih najmočnejši sunki okoli 120 km/h.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/