Skoči do osrednje vsebine

Minister Uroš Brežan se je udeležil obeležitve 10. Obletnice Geoparka Karavanke

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je udeležil obeležitve 10. obletnice delovanja čezmejnega parka Karavanke (angleško United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation- UNESCO) UNESCO Globalni Geopark.

Levo deželni glavar dr. Peter Kaiser, desno minister Uroš Brežan s slikama parka v rokah

Levo deželni glavar dr. Peter Kaiser, desno minister Uroš Brežan | Avtor: Uroš Grabner

Geopark Karavanke je prvi geopark v Sloveniji, sprejet v Evropsko in Globalno mrežo geoparkov pod okriljem UNESCA, je tudi prvi čezmejni geopark med Slovenijo in Avstrijo in eden izmed stotih geoparkov tega planeta.

Na splošno so geoparki prepoznana območja z izjemnimi naravnimi danostmi. Geopark Karavanke odlikujejo zanimiva geološka zgodovina in pestra kameninska sestava s posebnimi fosili in minerali, ki so bili osnova za razvoj rudarstva, fužinarstva in železarstva.

Minister Brežan je v nagovoru izrazil veselje ob dogodku, ki poveličuje ne samo izjemnih naravnih danosti, pestre geološke zgradbe kot temelj izjemnega rastlinskega in živalskega sveta, ampak poudarja tudi pomen medsebojnega sodelovanja. Pri tem je izpostavil:»Ste območje, ki je odmaknjeno od centrov odločanja, zato je nujna podpora obeh držav in dežele Koroške, predvsem pa je nujna krepitev identitete. Tesno sodelovanje je rodilo vizijo in izjemno uspešnost tudi pri črpanju evropskih sredstev.«

Doživljajski obisk opuščenega rudnika peš, s kolesom ali kajakom je lahko tudi naslednja ideja za izlet.