Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za solidarno prihodnost pričenja z regijskimi obiski na temo stanovanjske politike

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je v današnji izjavi za javnost napovedal serijo regijskih obiskov pri vodstvih obstoječih regijskih stanovanjskih skladov in lokalnih skupnostih širom države, ki jo na ministrstvu vidimo kot najpomembnejši in najbolj vključujoč način oblikovanja nove stanovanjske politike.

Minister Maljevac je v današnji izjavi za javnost izpostavil tridesetletno zapostavljenost stanovanjske politike v naši družbi, ki nas je pripeljala do podivjanega nepremičninskega trga, do finančne nedostopnosti domov za mlade, do izredno visokih najemnin, do cenovne in lokacijske nedostopnosti stanovanj. »Prav zato si na ministrstvu želimo izboljšati dostopnost do vseh vrst stanovanj, zagotoviti primerne finančne pomoči pri uporabi stanovanj tistim, ki stroškov ne zmorejo plačevati sami, izboljšati pogoje za upravljanje stanovanjskih stavb in spodbujati boljšo kakovost stanovanj in bivalnega okolja. Cilj naše stanovanjske politike je z ustrezno stanovanjsko oskrbo prispevati k varstvu družine, starejših in invalidnih oseb ter drugih ranljivih skupin prebivalstva. V ospredje nove družbene pogodbe in delovnih načrtov po vrsti let postavljamo zagotavljanje pravice do doma, saj je naša želja prebivalkam in prebivalcem, ki že vrsto let živijo v stanovanjski stiski, zagotoviti predvidljivost v načrtovanju svoje prihodnosti,« je v izjavi za javnost poudaril Maljevac.

Ministrstvo kot najpomembnejšo nalogo pri ustvarjanju boljše stanovanjske politike vidi vključujoč pristop k iskanju rešitev, zato se zavezuje k partnerstvu z vsemi deležniki, ki stanovanjsko politiko izvajajo in ki trenutno situacijo na terenu najbolje poznajo. Minister je poudaril, da se želi podrobno seznaniti s stanjem na stanovanjskem področju, prav zato jutri, 24. 2. 2023, v Ajdovščini in Novi Gorici začenja s serijo regijskih obiskov, v sklopu katerih se bo sestal z vodji skladov in vodstvi lokalnih skupnosti. V vsakem mestu, ki ga bo minister obiskal, se bo udeležil tudi javne tribune »Minister posluša«, kjer se bo srečal tudi s prebivalkami in prebivalci ter se tako podrobno seznanil tudi z izzivi, ki na stanovanjskem področju pestijo njih.

Po jutrišnjem obisku Ajdovščine in Nove Gorice bo ministrova ekipa v naslednjih tednih obiskala Kranj, Maribor, Ljubljano, Novo mesto, Mursko Soboto, Koper, Celje, Slovenske Konjice, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Hrastnik.

Solidarnostni minister Simon Maljevac je ob koncu svoje izjave za javnost poudaril pomembnost vzpostavljanja okoliščin, v katerih bo dom dostopen za vsakogar, in v katerih stanovanje ni nedosegljivi luksuz ali investicijska priložnost, temveč pravica.