Skoči do osrednje vsebine

Poziv za predlog kandidata za nagrado zlata čebela 2023 odprt še teden dni

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v mesecu decembru objavilo poziv fizičnim, pravnim ali osebam javnega prava za predlaganje kandidata za podelitev nagrade zlata čebela 2023, ki jo podeljuje Republika Slovenija kot najvišjo državno nagrado za prispevek k ohranjanju ter varovanju čebel in drugih opraševalcev. Poziv je odprt le še en teden, t.j. do 1. marca 2023. Tema letošnjega razpisa so raziskave o čebelah in drugih opraševalcih.
Nagrada zlata čebela

Nagrada zlata čebela | Avtor: Anže Malovrh/STA

S podeljevanjem nagrade Zlata čebela se spodbuja in podpira inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k nadgradnji dosežkov projektov na področju raziskav o čebelah in drugih opraševalcih ter dvignili njihovo prepoznavnost in okrepili ozaveščanje o dolgoročnem pomenu, ki ga imajo.

Prejemnika nagrade za področje raziskav bo izbral Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela, nagrajencu pa bo kipec izročila predsednica Republike Slovenije, praviloma na svetovni dan čebel 20. maja 2023 v Sloveniji.

Republika Slovenija s podeljevanjem nagrade Zlata čebela promovira svetovni dan čebel ter si obeta prenos znanja in tehnologije ter utrditev v svetu prepoznane Slovenije kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države.

Naziv Datum objave Rok prijave
1. 12. 2022
1. 3. 2023