Skoči do osrednje vsebine

Posvet o zadrževanju kadra v Slovenski vojski

Ministrstvo za obrambo, Evro-atlantski svet Slovenije in Katedra za obramboslovje Fakultete za družbene vede so danes pripravili posvet »Zadrževanje kadra v Slovenski vojski: izzivi in rešitve«.

Na posvetu, ki ga je moderiral dekan Fakultete za družbene vede in predsednik Evro-atlantskega sveta Slovenije dr. Iztok Prezelj, so sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec, predsednik Odbora za obrambo Državnega zbora dr. Martin Premk, predstojnica Katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede dr. Jelena Juvan, generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve Boštjan Pavlin in namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Franc Koračin. 

Sogovorniki so na posvetu izpostavili, da zadrževanje kadra ni izziv le v Sloveniji, temveč se z njim soočajo tudi drugod v naši soseščini. Kot je bilo slišati na posvetu, se sogovorniki tega izziva v Sloveniji zavedajo in se strinjajo, da je za zadrževanje kadra nujno povezovanje in sodelovanje med vsemi odgovornimi deležniki. Na posvetu so bili izpostavljeni številni vidiki razlogov za negativne kadrovske trende, s katerimi se že vrsto let sooča Slovenska vojska. Razpravljavci so se strinjali, da je na te trende treba odgovarjati tudi z izboljšanjem praks znotraj sistema in nadgradnjo obstoječega normativnega okvirja, kot ključni izziv pa izpostavili privabljanje mladih v Slovensko vojsko.  

Na današnjem posvetu so poudarili tudi, da je čas za spremembe ugoden. Za sodobno opremo in modernizacijo Slovenske vojske se bo letos kot tudi v prihodnjih letih namenilo več sredstev. To naslavlja tudi Resolucija o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do 2040, ki ob spremenjenih varnostnih razmerah ustvarja pogoje za več vlaganj v obrambo. Slovenska vojska tako na pragu digitalizacije ponuja različne možnosti zaposlitve in kariernega razvoja – od delovnih mest na področju osnovne vojaške dejavnosti do služb na področju visokotehnoloških sistemov – obenem pa omogoča mladim, da se izšolajo in karierno napredujejo znotraj sistema. Prav to v kombinaciji s politično klimo, naklonjeno Slovenski vojski, predstavlja priložnost za pozitivne spremembe.

Udeleženci posveta sedijo za dolgo sejno mizo. Moderator stoji ob njih za govornico

Ministrstvo za obrambo, Evro-atlantski svet Slovenije in Katedra za obramboslovje Fakultete za družbene vede so danes pripravili posvet »Zadrževanje kadra v Slovenski vojski: izzivi in rešitve«. | Avtor: Monika Sušanj