Skoči do osrednje vsebine

Z Ambasadorji zdravja do večje skrbi za svoje zdravje

Za uspešno promocijo zdravega življenjskega sloga in ključnih dejavnikov tveganja zdravja je Ministrstvo za zdravje v letu 2023 k sodelovanju povabilo znane osebnosti s področja športa, kulture in digitalnih medijev, da skupaj z njimi ustvari pozitivne zgodbe na področju preprečevanja porabe alkohola in tobaka med mladimi, destigmatizacije težav v duševnem zdravju, demence ter aktivnosti ozaveščanja o preventivi pred rakavimi obolenji.

Iz leve proti desni: Tina Gorenjak, Challe Salle, Melani Mekicar, minister Danijel Loredan Bešič in prof. dr. Mojca Zvezdana Drnovšek

1 / 6

Prvi slovenski Ambasadorji zdravja so bili javnosti in ključnim deležnikom predstavljeni danes, 17. februarja, na Brdu pri Kranju. V funkciji ambasadorjev so igralka Tina Gorenjak, pevec in vplivnež Sašo Petrović, bolj znan kot Challe Salle, in televizijska voditeljica Melani Mekicar.

Projekt Ambasadorji zdravja je zastavljen kot široka, nacionalna kampanja Ministrstva za zdravje, katere cilj je, da se z njo poistoveti in posledično vanjo vključi sleherni prebivalec Slovenije in s tem izboljša svoj odnos do zdravja. »Spremeniti je treba zavedanje, da je zdravje samoumevno, skrb za zdravje se namreč začne danes in pri vsakemu od nas,« so prepričani na Ministrstvu za zdravje, kjer poudarjajo, da za ohranjanje zdravja lahko z zdravim načinom življenja veliko naredimo sami. Minister je nagovoril zbrane z željo, da Slovenci na zdravje in zdravstvo začnemo gledati kot na vrednoto in se začnemo zavedati škodljivosti tobaka, alkohola in nekemičnih odvisnosti.

Zdravje ne nastaja le v zdravstvenem sektorju, ampak predvsem tam, kjer ljudje živijo, delajo in se družijo. Najbolj učinkovit način preventive je zato skrb za lastno zdravje, kar pa je mogoče le z dobro obveščenostjo prebivalstva.

Kampanja Ambasadorji zdravja bo v prvi vrsti naslovila področja prekomerne porabe tobaka in alkohola ter področja duševnega zdravja, rakavih obolenj in demence. Sočasno pa bodo z akcijo naslavljali tudi ostala področja, kot so na primer pomen zdrave prehrane in gibanja.

Ambasador zdravja Challe Salle je pred kratkim stopil v vlogo očeta, kar je eden izmed glavnih razlogov, da se je odločil sodelovati pri kampanji. Svojemu sinu želi biti dober zgled, obenem pa lahko s tem med mlade širi pozitivna sporočila o zdravem življenjskem slogu, ki ga živi brez alkohola in tobaka.

Ambasadorka zdravja Tina Gorenjak je izpostavila izkušnjo raka na dojki - diagnoze, ki jo je izkusila na lastni koži. Zaradi te izkušnje ve, kako se počuti oseba s postavljeno diagnozo in pravi, da ni vsaka diagnoza raka smrtna obsodba. Prav zaradi tega bo v letošnjem letu področje nenalezljivih kroničnih bolezni v ospredju njenega delovanja.

Na področju duševnega zdravja bo delovala ambasadorka zdravja Melani Mekicar, ki bo dotično temo raziskovala skupaj s strokovnjaki in z nevladnimi organizacijami ter se o njej odkrito pogovarjala z mladimi in starejšimi, z bolnimi in zdravimi.

Področje duševnega zdravja je letos še posebej v ospredju, saj je bilo leto 2023 razglašeno za leto duševnega zdravja. V Sloveniji so desetletja zapostavljanja pomena tega področja in pandemija covida-19 namreč privedli do pomanjkljivega sistema skrbi za duševno zdravje, do strukturne stigme in prezrtja potreb po podpori in krepitvi duševnega zdravja, ki je eden od pomembnih stebrov družbenega razvoja. Ministrstvo za zdravje bo pospešeno delovalo na zakonodajni ureditvi duševnega zdravja, je napovedala prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, dr. med., specialistka psihiatrije, ki je na ministrstvu zadolžena za področje duševnega zdravja in demence. 

Želja ministrstva je, da se v projekt Ambasadorji zdravja vključi čim več deležnikov. V aktivnostih se bodo povezali tudi z nevladnimi organizacijami, Smučarsko zvezo Slovenije in drugimi organizacijami ter tudi drugimi prepoznavnimi osebnostmi, saj je cilj, da pomen preventivnih aktivnosti in pomen skrbi za lastno zdravje prek različnih aktivnosti in medijskih nastopov pride, tako rekoč, v vsako vas.