Skoči do osrednje vsebine

Rezultati svetovne raziskave Globalni podjetniški monitor 2022 / 2023

Izšli so rezultati svetovne raziskave Globalni podjetniški monitor v Poročilu Globalnega podjetniškega monitorja (angleško: Global Entrepreneurship Monitor - GEM) 2022/2023 (Poročilo GEM): Prilagajanje na "novo normalnost", ki proučuje podjetniško aktivnost in podjetniško okolje na globalni ravni.

Poročilo GEM ugotavlja, da čeprav se pandemija COVID-19 počasi končuje, se njene posledice v gospodarstvu še vedno čutijo po vsem svetu, dohodki gospodinjstev pa se še naprej zmanjšujejo. Pandemija pa je najbolj prizadela tiste, ki so si jo lahko najmanj privoščili. Razlago teh razlik je mogoče iskati tako v družbenih in kulturnih normah kot v raznolikih gospodarskih razmerah.

Poročilo GEM med drugim ugotavlja tudi raven zgodnje podjetniške aktivnosti in kakovosti podjetniškega okolja. Slovenija se z 8 % zgodnje podjetniške aktivnosti uvršča na 15. mesto med visokodohodkovnimi državami (22), globalno pa na 37. mesto od skupno 49 držav. V primerjavi z lanskoletno raziskavo smo tako napredovali za 2 mesti, kjer smo beležili 6,7 % zgodnje podjetniške aktivnosti. 

Slovenija postopoma izboljšuje svoje podjetniško okolje. Največje izboljšanje se kaže pri lažjem dostopu do podjetniškega financiranja, podjetniškega izobraževanja v šolah, kulturnih in družbenih normah in vladnih programih za podjetništvo. 

Na uradni strani GEM je na voljo več podatkov o rezultatih na globalni ravni

Podrobni in specifični rezultati za Slovenijo bodo izšli predvidoma meseca aprila v posebni publikaciji, ki bo dostopna na globalni spletni strani www.gemconsortium.org in spletni strani Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij, kjer so objavljeni tudi rezultati preteklih raziskav. Slovenski del raziskave financira SPIRIT - Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.