Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob na prvem uradnem obisku gostil španskega predsednika vlade Pedra Sáncheza

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na prvem uradnem obisku v Sloveniji gostil španskega predsednika vlade Pedra Sáncheza. Visoki obisk iz Španije je prvi uradni obisk tujega voditelja v Sloveniji na povabilo premiera dr. Goloba. Kot prvi vodja španske izvršilne oblasti je bil pred 22 leti na uradnem obisku v Sloveniji José María Aznar.

Zdajšnji španski premier Sánchez je bil kot letošnji prvi tuji voditelj na uradni obisk v Slovenijo povabljen predvsem v luči predsedovanja Španije Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. V ospredju pogovorov med voditeljema so bile zato najaktualnejše teme, ki jih obravnavajo evropski voditelji. Govorila sta o ruskem napadu na Ukrajino, o krepitvi konkurenčnosti evropskega gospodarstva, izzivih v energetiki, o enotnem evropskem odzivu na migracije in o širitveni politiki EU s poudarkom na Zahodnem Balkanu.

Kot je v izjavi po pogovorih poudaril predsednik vlade dr. Robert Golob, sta Slovenija in Španija prijateljski državi s sorodnimi stališči in vrednotami. "Naše usklajevanje je zato enostavno oziroma v resnici niti ni potrebno," je dejal premier dr. Golob. Voditelja sta se strinjala, da je primer dobrih odnosov med državama izmenjava študentov med Slovenijo in Španijo. To je po njunih navedbah vzor za nadgradnjo dvostranskih odnosov na področju izobraževanja, mladih, kulture in poslovnega sodelovanja.

Predsednika vlad sta veliko pozornosti namenila dvostranskim vprašanjem. "Eden od dogovorov je tudi ta, da še pred poletjem organiziramo srečanji na ravni vlad in poslovnega foruma, s katerima bi želeli doseči dvoje: povečati sodelovanje med državama in odpirati možnosti za skupno sodelovanje na globalnih trgih," je povedal slovenski premier. Dodal je, da bi si državi želeli povečati naložbe, zlasti na področju zdravstvenih sistemov, farmacevtske industrije in energetike.

Pri evropskih temah sta voditelja poudarila odprto strateško avtonomijo Evropske unije, ki bo ena ključnih prednostnih nalog španskega predsedovanja Svetu EU, in krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva. "Odprta strateška avtonomija Evropske unije je tema, ki bo dolgoročno odločala o tem, ali bo Evropa ostala celina blaginje ali ne," je prepričan dr. Golob. Po njegovih besedah lahko Evropa ta položaj zadrži le ob vitalnem in konkurenčnem gospodarstvu. Konkurenčnost se začne pri trenutnih cenah energentov, ki so po oceni dr. Goloba nesprejemljive. Napovedal je, da bo EU v prihodnjih mesecih zato odprla vprašanje strukturnih reform energetskih trgov.

Glede vojne v Ukrajini sta se premiera strinjala, da mora EU ostati enotna in da ni dvoma o tem, kdo je napadalec. Obe državi Ukrajino podpirata z vsemi sredstvi in ji pomagata v skladu z zmožnostmi. Opozorila sta tudi na migracije, ki so v Evropi ena glavnih tem. "Na ravni EU končno obstaja konsenz, da so migracije problem, ki ga moramo reševati skupaj. Bo pa potrebnega še veliko dela," je sklenil slovenski premier. Kot prednostno področje za EU sta voditelja poudarila Zahodni Balkan.

Slovenija in Španija sta podobno misleči državi članici EU, ki delita temeljne demokratične vrednote ter številne skupne poglede na ključna evropska in mednarodna vprašanja. Kot sredozemski državi krepita sodelovanje tudi v okviru skupine EU-MED oziroma MED-9.