Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za solidarno prihodnost: »Ključna naloga je novelacija zakona o dolgotrajni oskrbi«

Klemen Jerinc, vodja sektorja za upravljanje izvajalskih organizacij v direktoratu za starejše in deinstitucionalizacijo, se je udeležil strokovne vodene razprave v okviru 4. socialnega kluba pod naslovom »Kolaps zdravstva skozi prizmo sociale in človeka«, ki ga je v svojem izobraževalnem centru organizirala Socialna zbornica Slovenije.

Na dogodku so razpravljali o množičnih kršitvah pravice do zdravstvenega varstva, pomanjkanju zdravstvenega kadra in za prebivalke in prebivalce neenakopravnem dostopu do zdravstvenih storitev.

Predstavnik Ministrstva za solidarno prihodnost Klemen Jerinc je na dogodku izpostavil krepitev vsebin, s katerimi se bomo lažje odzivali na demografske razmere, ki bistveno spreminjajo starostno strukturo prebivalstva. Kot ključni nalogi je predstavil novelacijo Zakona o dolgotrajni oskrbi in Zakona o socialnem varstvu ter zagotavljanje dostopnosti storitev, in predstavil nekatere prakse; modernizacijo storitev institucionalnega zdravstva, širitev storitev v skupnosti (izgradnja dnevnih centrov, začasnih namestitev) ter prilagajanje storitev posameznim ciljnim skupinam uporabnikov, denimo osebam z demenco.

V pogovoru je Klemen Jerinc omenil tudi analizo pregleda kadrov v socialnovarstvenih zavodih, ki ji bo sledil nabor tako kratkoročnih kot tudi dolgoročnih ukrepov, namenjenih reševanju kadrovske problematike v tovrstnih zavodih, čemur je dodal, da bo kader možno zadržati in okrepiti samo, če se bodo pogoji dela izboljšali.