Skoči do osrednje vsebine

Ministri OECD o odgovornem poslovnem ravnanju podjetij v globalnem gospodarstvu

Državni sekretar mag. Dejan Židan se je 14. in 15. februarja v Parizu udeležil ministrskega srečanja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (v angleščini: Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD) na temo odgovornega poslovnega ravnanja, z naslovom »Spodbujanje in omogočanje odgovornega poslovnega ravnanja v globalnem gospodarstvu«.
skupinska fotografija udeležencev sestanka
1 / 2

Na plenarnih zasedanjih so ministri in njihovi namestniki razpravljali o treh vprašanjih: o prispevku odgovornega poslovnega ravnanja k bolj odpornemu, trajnostnemu in vključujočemu globalnemu gospodarstvu, o okrevanju in rasti za vse preko usklajevanja in harmonizacije standardov odgovornega poslovnega ravnanja ter o implementaciji Smernic OECD za večnacionalne družbe preko nacionalnih kontaktnih točk (NKT). V deljenih zasedanjih pa je razprava tekla o krepitvi globalnih dobavnih verig skozi načela odgovornega poslovnega ravnanja ter o priložnostih odgovorne digitalizacije. Ob zaključku je bila sprejeta ministrska Deklaracija o spodbujanju in omogočanju odgovornega poslovnega ravnanja v globalnem gospodarstvu.

»Slovenija načela odgovornega poslovnega ravnanja aktivno vključuje v postopke priprave nove zakonodaje, javnih razpisov ter ukrepov, katerih cilj je povečati mednarodno konkurenčnost in dodano vrednost slovenskih podjetij,« je na zasedanju izpostavil državni sekretar Židan. »Tako na primer Zakon o spodbujanju investicij določa, da so merila za dodelitev spodbud usmerjena na ekonomske, okoljske, prostorske in socialne vidike za podporo visoko produktivnim, dolgoročno vzdržnim, konkurenčnim, družbeno odgovornim in trajnostnim poslovnim modelom, povečanje dodane vrednosti na zaposlenega, odgovorno ravnanje z viri, vključno s prispevkom k zelenemu prehodu in krožnemu gospodarstvu ter da upoštevajo prednostna področja, kot jih določa Načrt za okrevanje in odpornost. Slovenija sodeluje tudi z ostalimi nacionalnimi kontaktnimi točkami na področju družbene odgovornosti in si prizadeva svoje dobre prakse predstavljati drugim državam, za dosego čim večjih sinergij pri vpeljavi načel Smernic OECD v nacionalne ukrepe. Velik poudarek dajemo tudi prenosu direktive EU glede poročanja podjetij o trajnostnosti in obravnavi direktive EU o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti.«

Deležniki v sistemu odgovornega poslovnega ravnanja, med njimi tudi Slovenija, preko nacionalne kontaktne točke uporabljajo standarde in priporočila, vključena v Smernicah OECD za večnacionalne družbe, za oblikovanje vladnih politik. Poleg tega pomagajo podjetjem zmanjšati negativne vplive njihovega poslovanja in dobavnih verig, hkrati pa zagotavljajo prizorišče za reševanje domnevnih zlorab korporativnih, socialnih, okoljskih, delavskih ali človekovih pravic. Z odgovornim poslovnim ravnanjem lahko podjetja pozitivno prispevajo h gospodarski rasti in razvoju ter postanejo močno gonilo za doseganje ciljev trajnostnega razvoja.

Slovenija zastopa vidik, da je v čim večji meri potrebno okrepiti prizadevanja, da podjetja v celoti upoštevajo uveljavljene politike v državah, kjer poslujejo. S tem prispevajo h gospodarskemu, okoljskemu in družbenemu napredku, doseganju trajnostnega razvoja, spodbujanju razvoja lokalnih zmogljivosti, podpori in ohranitvi načela dobrega upravljanja družb. Pomembni so tudi postopki javne obravnave nacionalnih politik, z možnostjo vključitve mednarodnih organizacij. Prav tako je pomembno, da vlade podpirajo vpeljavo skrbnega pregleda kot postopka, ki ga morajo izvajati podjetja. Cilj pregleda je, da prepoznajo, preprečijo, ublažijo in upoštevajo načine, kako obravnavati dejanske in morebitne škodljive vplive v lastnem delovanju, dobavni verigi in drugih poslovnih odnosih, kot je priporočeno v Smernicah OECD za večnacionalne družbe.

Smernice OECD za večnacionalne družbe pokrivajo širok spekter področij družbene odgovornosti. Načela družbene odgovornosti so med multinacionalnimi podjetji držav članic OECD že postala obvezen del mednarodnega poslovanja. Multinacionalna podjetja v teh državah od svojih dobaviteljev zahtevajo poslovanje v skladu z načeli družbene odgovornosti. To je ključno predvsem za slovenska mala in srednje velika podjetja, ki v večini primerov nastopajo kot dobavitelji multinacionalnih podjetij. Slovenska nacionalna točka si tako, s strokovno in aplikativno predstavitvijo načel družbene odgovornosti, prizadeva slovenska podjetja pravočasno pripraviti na zahteve multinacionalnih podjetij glede družbene odgovornosti, kar bo v končni fazi vplivalo tudi na njihovo mednarodno konkurenčnost in lahko predstavlja konkurenčno prednost pri njihovem delovanju v dobaviteljskih verigah.

Na pomen odgovornega poslovnega ravnanja in skrbnega pregleda je s svojo prisotnostjo na ministrskem srečanju opozoril tudi evropski komisar Didier Reynders. Poudaril je, da bo tako srečanje še pospešilo sprejem in implementacijo zakonodajnih ukrepov, ki bodo od multinacionalnih družb zahtevali preprečitev škodljivih vplivov na okolje in človekove pravice. Državni sekretar mag. Dejan Židan pa je ob tem ocenil, da bo tako sodelovanje med OECD in Evropsko komisijo prispevalo k dvigu politične in družbene ozaveščenosti o pomenu odgovornega poslovnega ravnanja multinacionalnih družb.