Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek: Imamo zakonske pogoje za koriščenje 3,2 milijarde EU sredstev

Vlada je na današnji seji sprejela uredbo o izvajanju evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027. »S tem smo vzpostavili zakonske pogoje za koriščenje približno 3,2 milijarde kohezijskih sredstev iz proračuna EU,« je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek.
Dr. Jevšek stoji za govorniškim pultom in govori.

Minister dr. Jevšek na novinarski konferenci | Avtor: Posnetek zaslona/Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje

Minister Jevšek je predstavil uredbo o izvajanju evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 za cilj naložbe za rast in delovna mesta, ki med drugim določa udeležence evropske kohezijske politike in njihove naloge - od načina izbora operacij ter njihovega potrjevanja in izvajanja do izplačil iz in povračil v državni proračun, načina preverjanj in področja komuniciranja.

Uredba uvaja tudi nekatere novosti, kot je na primer povsem nov Sklad za pravični prehod za dve premogovniški regiji (Zasavje in Savinsko-Šaleško regijo).

»Uvaja pa tudi pomembne poenostavitve s ciljem, da bi še bolj učinkovito in hitrejše koristili evropska sredstva,« je poudaril minister Jevšek. Omogoča denimo poenostavljeno izvajanje finančnih instrumentov in tehnične pomoči, administrativna preverjanja na vzorcu, možnosti poenostavljenega obračunavanja stroškov in poenostavitve na področju komuniciranja. Po novem Evropska komisija tudi ne bo več odločala o tako imenovanih velikih projektih in manjših finančnih prerazporeditvah v okviru programa, je dejal Jevšek.

Po besedah ministra Jevška Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj pripravlja dodatna navodila, ki bodo še bolj podrobno uredila sistem izvajanja kohezijske politike. Pripravljena bodo predvidoma v marcu ali najkasneje aprilu, prav tako se bo v začetku marca prvič sestal Odbor za spremljanje. Napovedal je tudi delavnico za vsa posredniška telesa, da se poenotijo pri interpretaciji te uredbe in njenemu izvajanju.

Na koncu je minister Jevšek napovedal tudi prve odločitve o odobritvi evropskih sredstev: »V veliko veselje mi je, da bom predvidoma marca podpisal prve odločitve o odobritvi evropskih sredstev iz finančnega obdobja 2021-2027; med drugim tudi za nakup letal za gašenje požarov, za kar je namenjenih dobrih 20 milijonov evrov evropskih sredstev«.