Skoči do osrednje vsebine

5,2 odstotni dvig pokojnin

Članice in člani sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) so na današnji seji sprejeli sklep o redni uskladitvi pokojnin in drugih prejemkov, po katerem se bodo pokojnine in drugi prejemki uskladili za 5,2 odstotka. Uskladitev, ki velja od 1. januarja 2023, se bo opravila po uradni dolžnosti pri izplačilu pokojnin in drugih prejemkov za mesec februar 2023.

Pokojnine se dvigujejo za 5,2 odstotka, kar predstavlja odstotek seštevka 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Po uradnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije izhaja, da je rast povprečne bruto plače, izplačane za obdobje januar – december 2022 v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za obdobje januar – december 2021, znašala 2,8 odstotka. Povprečna letna rast cen življenjskih potrebščin v obdobju januar – december 2022 je znašala 8,8 odstotka. Po sklepu usklajena najnižja pokojnina tako znaša 310,11 evra, zagotovljena pokojnina 687,75 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 431,00 evra.

Na ministrstvu se zavedamo stisk številnih upokojenk in upokojencev. V okviru prenove pokojninske in invalidske zakonodaje želimo nasloviti težave upokojenih in tistih, ki se bodo upokojili v prihodnosti. Pripravljamo več možnih modelov pokojninskega sistema, ki jih bomo v prihodnje predstavili in usklajevali skozi široko javno razpravo.