Skoči do osrednje vsebine

Podeljena priznanja za pekovske izdelke odlične kakovosti

Ministrica Irena Šinko se je danes udeležila podelitve priznanj za izdelke odlične kakovosti 2023 s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva. Dogodek je že 23-ič organizirala Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije.
Nagrajenci najboljših pekovskih izdelkov

Nagrajenci najboljših pekovskih izdelkov | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Ministrica Irena Šinko je na dogodku izpostavila, »da sta mlinarska in pekarska industrija v Sloveniji pomembni panogi živilskopredelovalne industrije. Kruh je imel in še vedno ima posebno mesto v slovenski kulturi. Njegove pomenske in simbolne razsežnosti v življenju so velike, saj nas kruh praktično spremlja od rojstva do smrti.«

Ministrica je v nagovoru izrazila zadovoljstvo, da se je poleg sektorjev mesa, mleka in sadja tudi sektor žit uspel uskladiti in vstopiti v nacionalno shemo »izbrana kakovost. Posledično se bodo tudi ti kmetijski pridelki in živila iz tega sektorja označevali z znakom »izbrana kakovost - Slovenija«. »S tem bomo potrošniku dali jasna zagotovila, da so slovenski proizvodi z označbo izbrana kakovost lokalni, višje kakovosti ter dodatno kontrolirani vse od pridelovalca do potrošnika, za katerega si še posebej želimo, da bo to kakovost tudi res prepoznal.« Po besedah ministrice so danes nagrajeni izdelki veliko priznanje za slovensko kmetijstvo, to kakovost pa morajo prepoznati tudi potrošniki. Ob tem je še izpostavila pomen trajnostnega vidika in inovativne pristope. »Inovativnost se kaže tudi v inovativni porabi surovin, prodaji, transportu, trženju, embalaži, obliki in ostalih storitvah povezanih z verigo preskrbe s hrano. Pekarska panoga v zadnjih letih postaja ena bolj inovativnih v živilski industriji. Na trgu je veliko novih izdelkov, ki lahko zadostijo specifičnim potrebam potrošnikov«.

Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Tatjana Zagorc pa je v uvodu poudarila, da število priznanj dokazuje uspešnost pekarskega sektorja kljub veliko izzivom ter da si želijo, da bi kakovost prepoznali tudi trgovci. Zbornica je letos podelila 208 zlatih priznanj, proizvajalci pa so na ocenjevanje prijavili rekordnih 246 izdelkov. Izboru so tokrat dodali dve novi kategoriji, in sicer izdelke iz testa in sendviče. Za kruh so podelili 99 zlatih priznanj, za pekovsko pecivo 24, za fino pekovsko pecivo 38, za sveže slaščice v hladni verigi 27, za kekse in testenine po štiri, za izdelke iz testa pet, za sendviče pa sedem. Priznanja so prejela podjetja Conditus (5 priznanj), Delakorda (2), Don Don (35), Gostinske storitve in trgovina Jože Čož (2), Hlebček (26), Iz krušne peči (3), Konditor (1), Mercator IP (21), Mlinopek (2), Mlinotest (26), Pekarna Pečjak (18), Petrol (1), PPS-Pekarne Ptuj (12), Sastela (4), Spar Slovenija (10), Zebra patisseries, Abstrakt (5) in Žito (35).