Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Švarc Pipan na odprtju sodnega leta: »V meni boste vedno našli sogovornico, ki je pripravljena poslušati, slišati in ukrepati«

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan se je v ljubljanski sodni palači udeležila slovesnosti ob odprtju sodnega leta 2023. V nagovoru je napovedala spremembe pri zagotavljanju uspešnega pravosodnega sistema v službi človeka in skupnosti na temeljih neodvisnosti, kakovosti in učinkovitosti.
Ministrica nagovarja udeležence slovesnosti
1 / 2

»Uspešen pravosodni sistem, in znotraj njega zlasti sodstvo, ključno prispeva k zagotavljanju in krepitvi demokracije, pravne države in človekovih pravic«, je uvodoma idejala ministrica Švarc Pipan. Dodala je, da je nujen, čeprav ne zadosten, pogoj za izgradnjo takšnega sistema, sodelovanje med vsemi gradniki in deležniki, temelječe na kompetentnosti, dobronamernosti in medsebojnem zaupanju.

Krepitev neodvisnosti slovenskega sodstva je bistvenega pomena tudi v luči sistemske zgodovine, zato si ministrstvo za pravosodje v ta namen prizadeva zlasti za spremembo postopka imenovanja sodnikov v trajni mandat, dolgoročno in stabilno ureditev plačnega položaja sodnikov ter spremembo sistemske sodniške zakonodaje, katere ključni element je uvedba enovitega sodnika in postopna optimizacija mreže sodišč, upoštevajoč vodilo učinkovitega dostopa do sodnega varstva in lokalne posebnosti.

Ministrica je spomnila, da vlada prioritetno rešuje tudi najbolj ozka grla slovenskega sodstva: vlada je pred kratkim sprejela predlog novele zakona o upravnem sporu, katere cilj je povečanje učinkovitosti in skrajšanje časa reševanja zadev na upravnem sodišču; v pripravi je predlog ustavnih, in z njimi povezanih zakonodajnih sprememb, namenjenih razbremenitvi Ustavnega sodišča, ob varovanju učinkovitega dostopa do sodnega varstva. Ministrstvo za pravosodje se bo sistemsko in celovito lotilo tudi prenove procesne in organizacijske zakonodaje na kazenskopravnem področju, katere ključni cilj bo zagotoviti bolj koordiniran in nemoten tek postopkov po celotni verigi pravice, zlasti na področju najtežjih oblik kriminala.

Med prioritetne naloge in načrte je ministrica Švarc Pipan uvrstila tudi reševanje težav na področju izvedenstva v družinskih postopkih in širšo prenovo sistema usposabljanja in pravniškega državnega izpita, ki ga je prav tako treba prilagoditi sodobnim potrebam.  

»V meni boste vedno našli sogovornico, ki je pripravljena poslušati, slišati in tudi ukrepati,« je poudarila ministrica. Ob tem se je zahvalila dosedanjemu predsedniku Vrhovnega sodišča Republike Slovenije mag. Damjanu Florjančiču za njegovo predano delo, dr. Miodragu Đorđeviću, ki z današnjim dnem prevzema predsedniško funkcijo, pa zaželela uspešno delo.