Skoči do osrednje vsebine

Vlada se je odzvala na pobudo slovenskega raziskovalnega, akademskega in gospodarskega okolja za doseganje strateških ciljev države na področju naprednih polprevodniških tehnologij

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež so se na današnjem sestanku dogovorili o usklajevanju aktivnosti za podporo pobudi slovenskih podjetij ter raziskovalne in akademske sfere na področju naprednih polprevodniških tehnologij in mikroelektronike v Sloveniji.

Strinjali so se, da je potrebno razvoj področja mikro- in nanoelektronike podpreti usklajeno, da je treba ohraniti in izboljšati konkurenčnost in izkoristiti kadrovske potenciale in kompetence s ciljem krepitve elektronske industrije in raziskovalne sfere v Sloveniji ter podpreti njeno vključitev v evropske in svetovne tokove.

Ministri se bodo na temo razvoja polprevodnikov v Sloveniji v kratkem srečali s predstavniki podjetij, univerz in raziskovalnih institucij, v marcu pa je predviden tudi posvet s predstavniki Evropske komisije.

O izzivih podjetij, predvsem glede visokih stroškov licenčne programske opreme za razvoj in proizvodnjo polprevodnikov, smo v pismu opozorili izvršno podpredsednico Evropske komisije Margrethe Vestager ter podali predlog rešitev.