Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Taškentu podpisala sporazum o gospodarskem sodelovanju z Uzbekistanom

Podpredsednica Vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije Tanja Fajon se te dni mudi na delovnem obisku v Republiki Uzbekistan, kjer jo spremlja gospodarska delegacija: predstavniki dvanajstih slovenskih podjetij ter predstavniki slovenske agencije SPIRIT.

Z namenom krepitve gospodarskega sodelovanja s to vodilno srednjeazijsko državo se je ministrica Fajon srečala s podpredsednikom vlade za investicije in ekonomske odnose s tujino Žamšidom Khodajevim, s katerim sta podpisala Sporazum o gospodarskem sodelovanju med Republiko Slovenijo in Republiko Uzbekistan. "Odnosi med državama se razvijajo na številnih področjih. Pri gospodarstvu beležimo še poseben interes, kar potrjuje dejstvo, da je prav Uzbekistan naš največji zunanje-trgovinski partner v Srednji Aziji", je ob tem dejala ministrica. "Spremlja me pomembna gospodarska delegacija predstavnikov dvanajstih slovenskih mednarodno uveljavljenih podjetij; nekatera že delujejo v Uzbekistanu, drugim bo sporazum pomagal odpreti vrata na ta perspektiven srednjeazijski trg. Veseli me, da smo danes s slovenskimi podjetji in uzbeškim podpredsednikom vlade identificirali konkretne korake. Našim podjetnikom smo na ta način olajšali vstop na uzbeški trg,” je povedala ministrica.  

Ministrica Fajon in podpredsednik Khodajev sta otvorila tudi slovensko-uzbeški poslovni forum, ki ga je ministrica označila kot odlično priložnost za predstavitev gospodarskega potenciala obeh držav in za vzpostavitev novih poslovnih stikov. Podpredsednik Khodajev je zagotovil interes in podporo uzbeške vlade slovenskim gospodarskim projektom. 

V nadaljevanju obiska v Taškentu je ministrico Fajon sprejel minister za zunanje zadeve Bahtijori Saidov. Ministra sta se zavzela za krepitev političnega dialoga med državama ter izrazila interes za krepitev sodelovanja na dvostranskem in multilateralnem področju. Izmenjala sta stališča o aktualnih izzivih na področju zunanje politike in aktualnem dogajanju v regiji. Ministrica je med drugim obsodila rusko agresijo v Ukrajini in izrazila upanje, da bo čim prej prišlo do vzpostavitve miru. “Prepričana sem, da bo okrepljen politični dialog prispeval k poglabljanju sodelovanja tudi na drugih področjih, kot sta znanost, šport in seveda odnosi med ljudmi. Uzbekistan je pomembna partnerica tudi za Evropsko unijo in močno prispeva k regionalnemu sodelovanju v Srednji Aziji,” je po srečanju s sogovornikom dejala ministrica. 

Ministrica Fajon si je v okviru obiska ogledala in seznanila z delovanjem uzbeškega tehnološkega parka. Jutri zjutraj se bo srečala z ministrom za investicije, industrijo in trgovino Kudratovom Lazizom. Obisk v Uzbekistanu bo zaključila s predavanjem na Univerzi za svetovno gospodarstvo in diplomacijo, nato pa se odpravila v Biškek, kjer bo jutri popoldan začela uradni obisk v Kirgiški republiki.