Skoči do osrednje vsebine

Enota pripadnikov Civilne zaščite z reševalnimi psi odšla proti Turčiji

Iz Državnega logističnega centra Roje je danes krenila na pot proti Turčiji enota pripadnikov Civilne zaščite z reševalnimi psi (pet vodnikov reševalnih psov Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije, dva vodnika Kinološke zveze Slovenije – Komisije za reševalne pse, trije pogodbeni pripadniki Civilne zaščite in en uslužbenec Uprave RS za zaščito in reševanje), kamor odhaja kot reševalna pomoč zaradi posledic obsežnega potresa.

Enota bo zvečer z letališča Zagreb odšla v Turčijo, kjer bo razporejena na primerne lokacije. Pričakuje se, da bo že jutri operativna na delovišču. Enota bo tam predvidoma ostala do ponedeljka, 13. februarja, saj je po naši oceni efektivna operativnost enote z reševalnimi psi največ 4 do 5 dni. Enota odhaja v Turčijo na podlagi zaprosila prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, kar pomeni, da bo naša enota sestavni del enot Civilne zaščite Evropske unije, in ne gre za bilateralno ali individualno pomoč. To je še posebej pomembno z vidika koordinacije, varnosti in načina delovanja v Turčiji.

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje je bil že narejen tudi nabor opreme, ki ob takih primerih navadno sledi tretjemu pozivu prizadete države. Gre za nastanitvene kapacitete, ogrevanje oziroma namestitev oseb, ki so prizadete v potresu, njihovi objekti pa so v takem stanju, da niso več primerni za bivanje. V kolikor bo Turčija izrazila potrebo po tovrstni opremi prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, jo bo Slovenija Turčiji tudi zagotovila.

Slovenija je včeraj, v ponedeljek, 6. februarja, v Republiko Turčijo prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite že napotila člana EU enote za oceno stanja in koordinacijo, ki bo zaenkrat pomoč nudil v Ankari.

Direktor Uprave za zaščito in reševanje med nagovorom pred odhodom ekipe iz Roj. Zadaj so predstavniki vodstva ministrstva in člani reševalne ekipe

Enota odhaja v Turčijo na podlagi zaprosila prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, kar pomeni, da bo naša enota sestavni del enot Civilne zaščite Evropske unije, in ne gre za bilateralno ali individualno pomoč | Avtor: Neja Pavlica

1 / 3