Skoči do osrednje vsebine

Izjava ministra glede cen vrtcev

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec se je danes odzval na trenutno aktualno problematiko cen vrtcev. Minister osebno podpira idejo, da bi bili vrtci brezplačni, vendar poudarja, da bi za tak ukrep morali najti dodatnih, več kot 200 milijonov evrov.

»Če vprašate mene osebno, se strinjam s tem, da bi moral biti vrtec v Sloveniji zastonj. Toda pred tem moramo pogledati številke. Stroški vrtcev pri nas so 534 milijonov evrov. Starši plačajo 209 milijonov evrov, iz javnih sredstev pa gre 335 milijonov evrov. 60 odstotkov cen vrtcev torej že plačujejo občine in država. Če bi želeli, da vrtci postanejo popolnoma zastonj, bi morali najti dodatnih 209 milijonov evrov, ki jih trenutno žal nimamo. Je pa to možna iztočnica pri snovanju prihodnje davčne reforme in prihodnjih proračunov. Odločiti bi se torej morali, kdo bo teh 209 milijonov evrov plačal,« je v izjavi za javnost, dejal Luka Mesec.

Minister Mesec je za reševanje problematike napovedal naslednje ukrepe:

  • Že s februarjem se skladno s stopnjo inflacije povečujejo meje dohodkov za ugotavljanje upravičenosti do različnih socialnih transferjev, kar pomeni, da bodo subvencije vrtcev, ki jih starši dobivajo lažje dostopne in višje, in sicer od prve naslednje odločbe dalje. 
  • S 1. marcem se bodo uskladili otroški dodatki. Kar pomeni, da bodo višji za približno 10 odstotkov.
  • Skozi davčno reformo se bo preverjal tudi sistem otroških dodatkov in olajšav. 

Država že nosi doberšenj del stroškov vrtcev, je poudaril minister. Višina subvencije vrtca je odvisna od dohodkovnega razreda, v katerega je uvrščena družina. Tako na primer družina z enim otrokom v vrtcu, v kateri znaša povprečni mesečni dohodek na osebo med 442,95 in 516,76 evra, plača zgolj 30 odstotkov cene vrtca.

»Trudili se bomo, da se bodo stroški naraščajočih cen vrtcev na ramena staršev valili čim manj. Na kratek rok bomo naredili vse kar se da skozi socialne transferje. Do uresničitve ideje zastonj vrtca, ki je tudi koalicijska zaveza, pa nas loči 200 milijonov, kolikor jih manjka v proračunu, da bi to idejo tudi uresničili,« je izjavo sklenil minister Luka Mesec.