Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na Svetu Evropske unije za splošne zadeve

Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil zasedanja Sveta Evropske unije za splošne zadeve v Bruslju. Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so glavno pozornost namenili obravnavi osnutka sklepov za izredno zasedanje Evropskega sveta 9. in 10. februarja 2023 v Bruslju.

Udeleženci so se osredotočili predvsem na razmere v Ukrajini, stanje evropskega gospodarstva in zunanjo dimenzijo migracij. Seznanili so se z aktualnim stanjem v odnosih med EU in Združenim kraljestvom ter s prednostnimi nalogami švedskega predsedstva za delo Sveta za splošne zadeve v prvi polovici leta 2023.

Državni sekretar je podprl prizadevanja za doseganje pravičnega miru v Ukrajini, ki mora imeti najširšo mednarodno podporo, za nadaljnje stopnjevanje pritiska na Rusijo in zlasti za odgovornost za storjene zločine. V zvezi s tem je obvestil tudi o mednarodni diplomatski konferenci MLA, ki bo v Sloveniji potekala v drugi polovici maja 2023 z namenom dogovora o novi mednarodni pogodbi o vzajemni pravni pomoči in izročanju za zločine grozodejstev, ki bi lahko pomagala pri pregonu za zločine v Ukrajini.

Državni sekretar se je zavzel za krepitev konkurenčnosti evropske industrije in za vključujoč pristop, ki bo imel pozitivne učinke za vse države članice. Podprl je predloge za večjo fleksibilnost državnih pomoči in pri tem opozoril, da mora biti prilagoditev začasna in ustrezno usmerjena. Izpostavil je nevarnost fragmentacije notranjega trga in ohranitev enakih konkurenčnih pogojev in izpostavil potrebo po večji prožnosti za koriščenje sredstev iz Sklada za okrevanje in odpornost.

V razpravi o zunanji dimenziji migracij je državni sekretar izpostavil prizadevanja v smeri okrepitve nadzora na zunanjih mejah EU, tudi s pomočjo agencije Frontex, izboljšanja učinkovitosti vračanja, okrepitve odgovornosti in solidarnosti ter sodelovanja s tretjimi državami. Opozoril je, da je treba več pozornosti nameniti harmonizaciji vizumske politike držav Zahodnega Balkana.

Državni sekretar je podprl predlog za dodatne sklepe Evropskega sveta na temo Zahodnega Balkana, ki pozivajo k napredku pri normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo s pomočjo dialoga v okviru EU.

Pod točko razno je državni sekretar podprl pobude za nadaljnjo razpravo o učinkovitejšemu delovanju EU v okviru obstoječih Pogodb kot odziv na predloge Konference o prihodnosti Evrope.