Skoči do osrednje vsebine

Minister za solidarno prihodnost Maljevac na delovnem obisku v Hrastniku in Zagorju ob Savi

Minister Simon Maljevac se je mudil na delovnem obisku v Hrastniku, na katerem se je srečal z županom Markom Funklom in vodstvom tamkajšnjega doma starejših. Obiskal je tudi Varstveno delovni center Zasavje in z direktorico dr. Špelo Režun preverjal možnosti za nadgradnjo storitev deinstitucionalnega varstva. Ministra sta na srečanjih spremljala člana kabineta dr. Katja Simončič in Primož Siter.

Hrastniški župan Marko Funkl je uvodoma pozdravil ustanovitev ministrstva in izpostavil potrebo po jasnem naslavljanju pomembnih in doslej zapostavljenih področij iz delokroga Ministrstva za solidarno prihodnost. Pozdravil je tudi namero vlade, da zagotovi 100 milijonsko financiranje in sistemsko ureditev gradnje vsaj 3000 najemnih stanovanj letno.

Kabinet ministra se je odzval na povabilo v Hrastnik predvsem zato, ker se tamkajšnji dom starejših sooča z mnogimi izzivi: iz objektivnih razlogov ne dosega normativov za izvajanje socialno-varstvenih storitev, ključni izziv je tudi pomanjkanje skrbstvenega kadra, najbolj aktualna pa ostaja problematika podražitve energentov in s tem povezani dodatni stroški. Dom se nahaja v nekdanjem dijaškem domu, kar je bila še v prejšnjem tisočletju načrtovana kot zgolj nekajletna začasna rešitev, zato sta župan in direktor doma Drago Kopušar ministrovi ekipi predstavila potek projekta gradnje novega doma na lokaciji gradnje. Funkl je poudaril, da je poleg zagotavljanja zadostnih nastanitvenih kapacitet ključen del zasnove novega projekta tudi dnevni center – ta pa bo predstavljal jedro deinstitucionalnega povezovanja doma s širšo skupnostjo.

Minister je sogovornikoma zagotovil, da novo ministrstvo v vrh prioritet na področju dolgotrajne oskrbe postavlja ravno projekte deinstitucionalizacije in ju pozval, da redno obveščata o poteku razvoja projekta: Ministrstvo za solidarno prihodnost je namreč tudi investicijsko pristojno ministrstvo, ki je zagotovilo javna sredstva za izgradnjo novega doma.

Hrastniška občina tudi načrtuje izgradnjo novih javnih stanovanjskih enot in projekt stanovanjske zadruge. Župan je ministrovi ekipi predstavil načrte za gradnjo in lokacijo stanovanjskega kompleksa na Resnici ter ponudil pomoč s predlogom o oblikovanju pilotnega projekta javno-stanovanjske gradnje, ki bi ga ministrstvo lahko preslika tudi v druge lokalne skupnosti in projekte.

Minister je pozdravil pobudo in poudaril, da bo tekom pomladnih mesecev z ekipo izvedel več načrtovalnih srečanj s predstavniki stanovanjskih skladov, lokalnih skupnosti in drugih deležnikov po državi, ter da bo takrat pobuda gotovo del razprave.  

Kabinet ministra je obiskal tudi Varstveno-delovni center v Zagorju ob Savi. Srečanje je potekalo v eni od bivalnih enot centra, ki sta ga predstavili direktorica Dr. Špela Režun in ena od stanovalk uporabnic.

Ustanova želi v prihodnje razširiti nabor stanovanjskih enot, zato je Režun v imenu centra predstavila načrt za investicijo v nove bivanjske enote v Zagorju ob Savi. Minister je pozdravil idejo in napovedal, da bo v prihodnjih tednih preveril možnosti za sodelovanje ministrstva v projektu.  

Direktorica in minister sta še izmenjala poglede na razvoj in strateške dokumente s področja deinstitucionalizacije v Sloveniji. Ministrstvo za solidarno prihodnost bo kot pristojni resor v prihodnje oblikovalo krovno strategijo za razvoj področja, k čemur bo povabilo tako civilno družbo kot strokovno javnost, tudi predstavnike varstveno-delovnih centrov.