Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec v Budimpešti o sodelovanju na obrambnem in vojaškem področju

Minister za obrambo Marjan Šarec je bil na povabilo madžarskega obrambnega ministra Kristófa Szalaya Bobrovniczkega na dvodnevnem uradnem obisku v Budimpešti. Ministra sta se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju.

Namen dvodnevnega obiska slovenske delegacije, v kateri je bil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, je bila utrditev sodelovanja med državama, ki sicer že več let uspešno poteka. Največji poudarek je na usposabljanjih usmerjevalcev združenih ognjev in pilotov ter na vojaških vajah. Lani smo intenzivirali sodelovanje na področju enot za specialno delovanje, sodelovanje krepimo tudi na področju vojaške logistike. Minister Marjan Šarec se je madžarskemu kolegu Kristófu Szalayu Bobrovniczkemu posebej zahvalil za izvajanje nadzora slovenskega zračnega prostora ter možnost uporabe madžarskih vojaških vadišč, pa tudi za pomoč Madžarske pri gašenju požarov v Sloveniji lani poleti.

Državi krepita večstransko sodelovanje

Obrambna ministra sta govorila o sodelovanju obeh držav v okviru Nata in EU ter posebno pozornost namenila regiji Zahodnega Balkana in migracijam. Stabilnost te regije je za obe državi izzjemno pomembna. Slovenija, kot je izpostavil slovenski minister, ostaja zavezana pomoči in podpori tem državam v procesu evro-atlantske perspektive. Operacija Kforja in operacija Althea sta še vedno zelo pomembni za varnost in stabilno okolje na Zahodnem Balkanu, zato bo Slovenija prispevek v obeh povečala, je povedal Šarec. Regiji pomagamo tudi s podpornimi ukrepi pomoči iz naslova Evropskega mirovnega instrumenta (angleško European Peace Facility – EPF).

Z Madžarsko sodelujemo tudi v regionalnih pobudah, pri čemer sta se ministra strinjala, da mora ta oblika sodelovanja zagotavljati dodano vrednost. Minister Šarec je kot pomembno ocenil sodelovanje obeh držav v Regionalnem poveljstvu specialnih sil (angleško Regional Special Operations Component Command – R-SOCC), ki pod madžarskim poveljstvom spodbuja sodelovanje specialnih sil v regiji, in sodelovanje Slovenske vojske v Centru večnacionalne divizije (angleško Multinational Division Centre – MND-C).

O varnosti in naložbah v obrambo

Ministra sta govorila tudi o prizadevanjih mednarodne skupnosti, da bi ustavila vojno v Ukrajini. Slovenija rusko vojaško agresijo v Ukrajini odločno obsoja ter podpira neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja ter pravico Ukrajine do samoobrambe. Prispevali smo humanitarno in  materialno pomoč, od decembra lani Slovenija pomaga pri zdravljenju ranjenih ukrajinskih vojakov.

Minister Marjan Šarec je ob tem poudaril, da nas je dogajanje v Ukrajini spodbudilo k razmisleku o varnosti in naložbah v obrambo. Kot je povedal, pripravljamo novo obrambno strategijo, posodabljamo dokumente obrambnega načrtovanja in vojaškega opremljanja ter povečujemo obrambne izdatke. Ob tem je pohvalil strategijo madžarske obrambne industrije, ki jo je v okviru ministrskega srečanja podrobneje predstavil minister Kristóf Szalay Bobrovniczky.

V okviru obiska je minister Šarec položil venec na Trgu herojev.

Ministra med izjavo stojita za govornicama. Za njima je siv pano ministrstva in zastavi Slovenije ter Madžarske

Minister za obrambo Marjan Šarec je bil na povabilo madžarskega obrambnega ministra Kristófa Szalaya Bobrovniczkyega na dvodnevnem uradnem obisku v Budimpešti | Avtor: Nika Vrhovnik

1 / 4