Skoči do osrednje vsebine

Enajsti popis osnovnih živil pokazal ponovno znižanje cene košarice

Na spletni strani Naša super hrana so objavljeni rezultati enajstega popisa osnovnih prehranskih proizvodov z dne 31. januarja 2023. Rezultati analize kažejo, da je vrednost povprečne najcenejše košarice 15 osnovnih živil na tokratnem popisu malenkost padla, znižala pa se je tudi razlika med najcenejšimi košaricami trgovcev.

V primerjavi s prejšnjim popisom (dne 17. 1. 2023) se je povprečna vrednost najcenejše košarice ponovno znižala (za skoraj en evro) in znaša 40,30 evra. S tem je dosegla najnižjo vrednost od začetka spremljanja gibanja cen košarice sredi septembra 2022. Znižala pa se je tudi razlika med najvišjo in najnižjo vrednostjo najcenejših košaric trgovcev, ki je tokrat le nekaj več kot pet evrov. Pri enajstem popisu so se vrednosti najcenejših košaric v primerjavi s preteklim popisom znižale pri petih trgovcih, pri enem pa se je vrednost košarice zvišala. Največje znižanje najnižje vrednosti košarice znaša nekaj več kot deset odstotkov.

V zadnjih dveh tednih se je najbolj podražil krompir, in sicer za dobrih 18 odstotkov, sledijo mu jabolka z nekaj več kot 6-odstotno podražitvijo, mleko se je podražilo za dobra dva odstotka ter jogurt za odstotek in pol. Pri kategorijah moke, govejega mesa in kruha so se cene dvignile za manj kot odstotek. V zadnjih dveh tednih se je najbolj pocenil sir, in sicer za dobrih pet odstotkov, sledijo mu testenine, ki so se pocenile za 2,6 odstotka, sončnično olje se je pocenilo za 2,3 odstotka, piščančje meso za dva odstotka, maslo za 1,7 odstotka ter svinjsko meso za manj kot odstotek.

Od prvega popisa (13. 9. 2022) do enajstega popisa (31. 1. 2023) se je od 15 izdelkov pocenilo šest izdelkov, med njimi najbolj svinjsko meso (za skoraj 27 odstotkov), sir (za 24 odstotkov), goveje meso (za 18 odstotkov), moka (za 3,7 odstotka), sončnično olje (za 3,5 odstotka) ter kruh (za manj kot odstotek). Najbolj se je podražil sladkor, in sicer za 45,5 odstotka, jajca za 15,9 odstotka in jabolka za 10,7 odstotka. Ostali izdelki so se podražili za manj kot deset odstotkov.

Analiza sadno zelenjavne košarice razkriva, da se je povprečna vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom zvišala za slaba dva odstotka oziroma za pol evra. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico sadja in zelenjave pa se je povečala na 15,57 evra. Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave se je znižala pri treh trgovcih, od tega pri dveh za približno  odstotek, pri enem pa za šest odstotkov. Pri ostalih treh trgovcih se je vrednost sadno zelenjavne košarice zvišala.

Pri analizi porekla opažamo, da je večina izdelkov znotraj posameznih kategorij slovenskega porekla, razen sladkorja, masla, sira, sončničnega olja in testenin. Nekateri trgovci ponujajo določene skupine živil s porekli iz Slovenije, EU in izven EU (testenine, sončnično olje). Izključno slovenskega porekla so pri večini trgovcev (razen pri enem) na voljo izdelki v kategorijah govejega mesa, jabolk, jajc, jogurta, kruha ter mleka.