Skoči do osrednje vsebine

Razglasili inovativna živila letošnjega leta

Danes je Inštitut za nutricionistiko razglasil najbolj inovativna živila leta 2023. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu.

Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP za skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbio's za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chef's choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti je prejela Atlantic Droga Kolinska za Trajnostni program blagovne znamke Argeta. Nagrade za inovativnost so bile podeljene že deveto leto.

Najbolj inovativna živila letošnjega leta

Najbolj inovativna živila letošnjega leta | Avtor: Inštitut za nutricionistiko

Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje - Dober tek Slovenija, podpira pa Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ministrica Irena Šinko je ob letošnji razglasitvi izpostavila: »Sodobni prehranski trendi nas vodijo v vedno bolj trajnostno pridelavo hrane in prehransko verigo. Prav tako le ti prinašajo uporabo inovativnih živil in načinov pridelave, kar pripelje do zelo zanimivih mešanic okusov. Treba  je poudariti, da je uveljavitev izboljšanih novih živil v praksi zahteven proces, ki terja veliko znanja, inovativnosti ter poguma. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se zavedamo pomena domače in lokalno pridelane hrane, zato podpiramo ideje in proizvode, ki spodbujajo lokalne proizvode in živila, ki so povezana z zdravim prehranjevanjem. Z izborom za najboljše inovativno živilo nagrajujemo predvsem proizvode, ki spodbujajo celotno prehransko verigo in skrbijo za zdravje in dobro počutje potrošnikov. Ob tej priložnosti bi rada čestitala letošnjim dobitnikom nagrade za naj inovativno živilo, kupce pa pozval/a k nakupu in uživanju lokalno pridelane hrane.«

Na razglasitvi inovativnih živil je bil prisoten Martin Gosenca, vodja Sektorja za hrano v Direktoratu za hrano in ribištvo, ki je ob tem povedal: »Nagrajena inovativna živila kažejo na naravnanost podjetjih slovenske živilskopredelovalne industrije k razvoju novih in inovativnih izdelkov. Letošnja nagrajena živila so usmerjena k zdravemu prehranjevanju in so večinoma prilagojena hitremu življenjskemu slogu, ko ljudje nimajo časa  za pripravo kakovostnih obrokov, vendar vseeno lahko zaužijejo zdrav že pripravljen obrok.  Ustrezna pakiranja pa prispevajo tudi k manjšim zavržkom hrane. Čestitam vsem nagrajencem in jim želim uspešno uveljavitev nagrajenih izdelkov na trgu.«

Na spletni stani Inštituta za nutricionistiko je na voljo več informacij o letošnjih inovativnih živilih.