Skoči do osrednje vsebine

O lipicancih na filmu, pomembnem za ohranjanje vojaške dediščine

Direktor Uprave za vojaško dediščino Boštjan Poklukar se je danes s sodelavcema Gregorjem Kaplanom in Sonjo Ramšak srečal z vodjo projekta Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice iz postojnskega društva Kolut Alenko Furlan Čadež.

Kulturno društvo Kolut je konec lanskega leta končalo produkcijo dokumentarnega filma Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice, ki opisuje ozadje reševanja lipicancev ob koncu 2. svetovne vojne v operaciji, poimenovani Kavboj. Direktor uprave za vojaško dediščino Boštjan Poklukar je Alenki Furlan Čadež čestital za uspešen projekt izdelave navedenega filma, ki predstavlja izjemno negotovo usodo enega naših najpomembnejših državnih kulturnih in nacionalnih zakladov med 2. svetovno vojno.

Alenka Furlan Čadež je opisala zbiranje podatkov in nastajanje filma, ki so ga premierno predstavili sredi decembra lani v Kulturnem domu Postojna. Film so 12. januarja letos predvajali v Kinu Pivka, ob tej priložnosti pa je Park vojaške zgodovine Pivka v svojih prostorih odprl priložnostno razstavo Lipicanci – žive legende. Furlan Čadeževa je izpostavila zavzetost celotne ekipe pri prenašanju zgodbe na filmski trak. Scenarij je napisal Drago Mislej -­ Mef, režiral ga je Dušan Milavec, generala Pattona pa je odigral dramski igralec Vladimir Jurc. Predstavila je tudi druge sodelujoče in se ob tej priložnosti še enkrat zahvalila vsem, ki so finančno podprli projekt ­­­– Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji, Občini Postojna, Parku vojaške zgodovine Pivka, Kobilarni Lipica in Zavarovalnici Triglav. Pojasnila je, da želijo zgodbo reševanja lipicancev in projekcijo filma izvesti v češkem mestu Hostau, kamor so Nemci leta 1943 po kapitulaciji Italije odpeljali vseh 179 konj iz lipiške kobilarne.

Direktor uprave Boštjan Poklukar je Furlan Čadeževi izrazil vso podporo pri nadaljnjih predstavitvah in promociji dokumentarnega filma, ki je pomemben z vidika ohranjanja vojaške zgodovine.