Skoči do osrednje vsebine

Po Informativi bo STEM Informativa

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Na letošnji Informativi, ki se je odvila pretekli petek in soboto, smo bodočim srednješolcem in študentom predstavili nekaj aktivnosti, ki jih izvajamo v Službi vlade za digitalno preobrazbo. V predstavitvah smo izpostavljali predvsem digitalne kompetence, umetno inteligenco, STEM poklice in univerzalno storitev, ki vsakomur zagotavlja pravico do interneta.

Informativa je predinformativni dan, ki ga po besedah organizatorja v dveh dneh obišče 25.000 bodočih srednješolcev in študentov ter njihovih staršev in učiteljev. Mi smo si želeli tesnejši stik vzpostaviti z bodočimi študenti in jih nagovoriti, da se usmerijo v študijske programe, ki so povezani z digitalizacijo. Zato smo v sodelovanju z desetimi fakultetami izvedli nagradno igro, ki je prek kampanje »Ugrizni se v sovražni jezik« spodbujala mlade, da so predstavili različne študijske programe vseh treh javnih univerz, na koncu pa smo jih povabili na naš predstavitveni prostor, kjer smo jim predstavili, še druge aktivnosti. Na tak način smo nagovorili dvesto bodočih srednješolcev in bodočih študentov.

Na Službi vlade za digitalno preobrazbo se zavedamo, da v Sloveniji primanjkuje kadra v STEM poklicih (STEM je kratica v angleškem jeziku, ki pomeni Science, Technology, Engineering, and Mathematics, torej znanost, tehnologija, inženiring in matematične discipline). Zato smo mladim na Informativi  želeli pomagati pri odločitvi za STEM študijske programe. Tiste, ki se sprašujejo »Kako vem, da sem za STEM?«, smo povabili, da nas obiščejo na predstavitvenem mestu. Tam so mladi lahko oddali vprašanja, ki bi jih želeli zastaviti priznanim STEM strokovnjakinjam, mi pa smo poiskali odgovore nanje pri STEM strokovnjakinjah in jih objavljali na Instagramu in TikToku.

Mlade smo vabili k samotestiranju digitalnih kompetenc. Razlaga opisne ocene je podrobna in pregledna ter omogoča informacijo o stopnji digitalnih kompetenc. Test je v slovenščini, prijava ni potrebna.

Na predstavitvenem prostoru Službe vlade za digitalno preobrazbo smo obiskovalce vzpodbujali k razmišljanju o umetni inteligenci z orodji, kot sta openAI chat ali dall-e-2 . Rešitev, ki jo je obiskovalec prejel s pomočjo teh orodij, smo mu tudi natisnili skupaj s priložnostmi in pastmi, ki jih prinaša strojno razmišljanje.

Na Službi vlade za digitalno preobrazbo smo tudi že napovedali, da bomo organizirali post-Informativni dogodek, na katerem bodo STEM strokovnjakinje še podrobneje pripovedovale o svojih STEM izkušnjah in odgovarjale na vprašanja mladih. Dogodek bo predvidoma februarja pred informativnimi dnevi. Več informacij objavimo kmalu.