Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik: Zgodbe hrabrih in požrtvovalnih so presunljive in osupljive

Prišel je dan, ko posebno pozornost namenjamo policistom in občanom, ki so s svojimi dejanji presegli družbena pričakovanja. 77 pogumnih in srčnih posameznikov je prejelo posebna priznanja za svoja hrabra in požrtvovalna dejanja.
Prejemniki priznanj z ministrico Sanjo Ajanović Hovnik in vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjanom Lindavom

Prejemniki priznanj z ministrico Sanjo Ajanović Hovnik in vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjanom Lindavom | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

V 36 različnih nepredvidljivih in nevarnih situacijah so se izkazali pri reševanju dragocenih človeških življenj. Njihova ravnanja so vsem lahko v navdih in zgled, zato si zaslužijo priznanje.

Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav sta na današnjem slovesnem sprejemu na Policijski akademiji v Tacnu prejemnikom podelila medalje policije za požrtvovalnost in medalje policije za hrabrost

Posameznikom, ki so požrtvovalno in hrabro pomagali skupnosti, sta iskreno čestitala in se jim zahvalila.

Nagovor ministrice Sanje Ajanović Hovnik

Nagovor ministrice Sanje Ajanović Hovnik | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve, Policija

Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik je izrazila zadovoljstvo, da ima kot ministrica priložnost biti na dogodku, kot je današnji: "Današnji dogodek bo zame eden izmed tistih nepozabnih in dragocenih, ki se mi bodo za vedno vtisnili v spomin. Kot navdih in kot potrditev, da so med nami še vedno tako čudoviti ljudje, ki osmišljajo naš vsakdan in bogatijo našo družbo."

"Zgodbe hrabrih in požrtvovalnih so presunljive in osupljive, a hkrati navdihujoče, nekatere celo na meji možnega. Vsem tem izjemnim zgodbam pa je skupno eno – glavni junaki teh zgodb so osebe, ki jih odlikujejo nesebičnost, pristnost in predvsem človeška veličina. In kar je še lepše – njihove zgodbe imajo (skoraj vedno) srečen konec." Ministrica je povedala, da je vseh 77 prejemnikov in prejemnic medalj za hrabrost in požrtvovalnost – med njimi tudi 21 občanov in občank, med katerimi sta dve celo izjemno mladi – je imelo le en cilj. "Ta je bil pomagati za vsako ceno in ne glede na okoliščine. Pri tem so poslušali sebe in svoje srce ter sledili temu, kar jim je narekoval njihov izjemen čut do sočloveka."

Za vsakim primerom pa stojijo resnične osebe z imeni in priimki, ki so jih ti usodni in dramatični dogodki za vedno povezali. Na eni strani nesreča ali splet nesrečnih in nepredvidljivih okoliščin, tudi skrajni obup in človeška stiska; na drugi pa osupljiva moč, pogum in neverjetna pozitivna energija. Obe strani sta se v odločilnem trenutku ujeli in za vselej sklenili trdno vez – skupaj so postali zmagovalci v tekmi s časom in v neizprosni bitki med življenjem in smrtjo," je sklenila.

Nagovor vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjana Lindava

Nagovor vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjana Lindava | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve, Policija

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav je povedal, da so razmere za delo v policiji vsako leto zahtevnejše: "Verjetno je že vsak policist kdaj pomislil, ali si ne bi raje kje drugje poiskal kakšno manj stresno delovno mesto. Potem pa pridejo situacije, ko nekemu rešiš življenje, preprečiš hudo nevarnost ali pa ljudem zgolj pomagaš razrešiti neko manjšo težavo. Zadovoljstvo po takem dogodku je tako močno, da takoj pozabimo na vse slabo, kar smo doživeli. Iskrena zahvala človeka, ki si mu pomagal, in zavedanje, da si naredil nekaj dobrega, kar mogoče celo presega zahteve tvojega poklica, je gorivo za tisto notranjo motivacijo, ki nas žene naprej. Zaradi tega se tudi po najslabšem možnem dnevu naslednje jutro znova vrnemo v službo."

Dodal je, da je pomoč drugemu vedno dvosmerno dejanje in da z njim ničesar ne izgubimo, kvečjemu pridobimo. "Vsi prejemniki medalj, bodisi policisti bodisi občani, ste v kritičnih situacijah pokazali veliko mero poguma, pa tudi sočutja in nesebičnosti, ter bili v mnogih primerih tudi sami izpostavljeni nevarnosti. Tvegati svoje življenje za nekoga drugega je največ, kar lahko človek na tem svetu naredi. Ni večjega in plemenitejšega dejanja od tega!" V imenu celotne policije in svojem osebnem imenu je nagrajencem zato izrekel iskreno zahvalo za njihova dejanja in za konec dodal: "Vsako dobro dejanje se nekam zapiše in vedno tudi povrne. Želim vam, da se vam vaša povrnejo v najlepši možni obliki."