Skoči do osrednje vsebine

Agencija predstavila najmočnejšo eksplozijo, zabeleženo s sodobnimi instrumenti

Na posvetu Slovenskega združenja za geodezijo in geofiziko so seizmologi Agencije za okolje predstavili izbruh vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Ta podvodni vulkan na območju Tonge je izbruhnil 15. januarja 2022.

 

Izbruh vulkana je bil najmočnejša eksplozija zabeležena s sodobnimi instrumenti, precej silovitejša od vulkanskih izbruhov 20. stoletja ali jedrskih eksplozij. Začetna eksplozija in oblak sta sprožila valovanje v kamninah Zemljine notranjosti, v oceanski vodi in v atmosferi. Seizmično valovanje skozi Zemljino notranjost in atmosfersko valovanje so zabeležile tudi slovenske potresne opazovalnice, ki so od vulkana oddaljene okoli 17.000 km.

Čelo seizmičnega valovanja je pot od vulkana do Slovenije, ki vodi preko Zemljinega jedra, prepotovalo v 20 minutah. Tresenje tal je bilo enakovredno potresu z navorno magnitudo med 5,8 in 6,3. Prehod atmosferskega valovanja čez Slovenijo, ki tudi povzroča gibanje tal, je bilo na slovenskih potresnih opazovalnicah zabeleženo med 15 in 20 ur po vulkanskem izbruhu.

Za radovedne: lokacija, izgled območja pred in po izbruhu, relief vulkana pod in nad vodo, velikost oblaka pepela…

Agencija za okolje sodeluje v Slovenskem združenju za geodezijo in geofiziko (SZGG), ki je del Mednarodne zveze za geodezijo in geofiziko (IUGG).

Na vsakoletnem posvetu združenja člani predstavijo dosežke in raziskave preteklega leta ter obeležijo zanimive dogodke.

Mednarodna zveza za geodezijo in geofiziko je mednarodna nevladna organizacija za znanstvene raziskave Zemlje in vseh njenih okolij ter deloma tudi vesolja z uporabo geofizikalnih in geodetskih raziskovalnih metod.

Ustanovljena je bila leta 1919 v Bruslju,  da bi spodbujala in koordinirala predvsem fizikalno, kemično in matematično raziskovanje planeta Zemlja. To vključuje raziskave Zemljine geometrijske oblike, notranje zgradbe, težnostnega in magnetnega polja, seizmičnosti, vulkanizma, hidrološkega kroga, ledenikov, oceanov, atmosfere, ionosfere in magnetosfere.

Pokriva tudi solarne, lunarne in planetarne raziskave. Ena izmed pomembnih nalog je spodbujanje raziskovanja naravnih pojavov, ki povzročajo naravne nesreče, da bi jih bolje razumeli in blažili njihove posledice. Trenutno je v IUGG 58 držav polnopravnih članic in 15 pridruženih članic.

V mednarodnem in slovenskem združenju deluje osem sekcij, ki pokrivajo naslednja področja:

  • Sekcija za geodezijo (IAG),
  • Sekcija za seizmologijo in fiziko notranjosti Zemlje (IASPEI),
  • Sekcija za vulkanologijo in kemijo notranjosti Zemlje (IAVCEI),
  • Sekcija za geomagnetizem in aeronomijo (IAGA),
  • Sekcija za meteorologijo in atmosferske znanosti (IAMAS),
  • Sekcija za hidrologijo (IAHS),
  • Sekcija za fizikalno oceanografijo (IAPSO),
  • Sekcija za kriosfero (IACS).

Agencija za okolje deluje znotraj štirih sekcij: IASPEI, IAMAS, IAHS in IAPSO. S svojim sodelovanjem v mednarodnem in slovenskem združenju za geodezijo in geofiziko ostaja povezan z raziskovalno in strokovno mednarodno skupnostjo ter sledi raziskovalnim tokovom. Opremljena z najnovejšimi znanji lahko doprinese k razumevanju dogajanja v okolju in pripravi podlag za ustrezna odločitve politike ter celovite ukrepe na področju okolja.

Podrobnejša razlaga seizmograma na sliki

Prikazan je 34 urni tri komponentni zapis, na katerem sta z modro in zeleno puščico označena vstopna časa seizmičnega valovanja, z oranžno in rdečo pa prihod valovanja zraka.
V zgornjem desnem kotu sta z enakimi barvami prikazana pot valov od vulkana do opazovalnice skozi Zemljo in okoli nje.

Na sliki je izrisana pot potresnih valov skozi zemljo in po zemljini skorji.

Zapis izbruha vulkana Hunga Tonga Hunga Ha'apai na potresni opazovalnici v Bojancih | Avtor: Agencija za okolje

1 / 2