Skoči do osrednje vsebine

19. srečanje inovacijske skupnosti: Dostopne informacije - zakaj in kako?

Vabimo vas na 19. srečanje inovacijske skupnosti, ki bo hkrati tudi prvo srečanje v letošnjem letu. S tokratno gostjo, Živo Jakšić Ivačič, bomo obravnavali tematiko dostopnosti informacij za vse skupine. Pridružite se nam 31. januarja 2023 ob 13. uri na on-line srečanju. Prijave so že odprte.
19. srečanje inovacijske skupnosti: Dostopne informacije

19. srečanje inovacijske skupnosti: Dostopne informacije

Vsak od nas se kdaj pa kdaj znajde v situaciji, kjer bi si res želel, da bi bilo na jasen in kratek način napisano, kaj se od nas želi oz. pričakuje. Na primer, ko moramo slediti zapletenim navodilom pri izpolnjevanju kakšnega uradnega obrazca. Ali pa bi lažje sprejeli odločitev, če bi bile informacije na preprost in razumljiv način zbrane na enem mestu. Pa naj bodo to volitve ali pa nakup pralnega stroja.

Za nekatere prebivalce Slovenije pa so take situacije vse prepogoste in posegajo v kakovost njihovega življenja. Med njimi so lahko osebe s posebnimi potrebami, priseljenci, nepismeni, starejše osebe... Strokovnjaki ocenjujejo, da se vsaj 500.000 ljudi v Sloveniji pogosto znajde v situacijah, kjer bi potrebovali bolj dostopne, lahko berljive in razumljive informacije. To pomeni kar vsak četrti prebivalec.

Kakšna je ob tem odgovornost javne uprave?
Kaj lahko naredim jaz, da bodo informacije, ki jih pripravljamo za javnost,
bolj dostopne?

Skupaj bomo raziskali možne odgovore na zgornje vprašanje in spoznali tudi:

• Kdaj so informacije dostopne?

• Zakaj potrebujemo dostopne informacije?

• Kakšni so različni načini, kako lahko naredim informacije dostopne?

• Kdo potrebuje informacije?

Z nami bo Živa Jakšić Ivačič, specialna pedagoginja in inštruktorica za pripravo lahko berljivih informacij. Živa se z dostopnimi informacijami in lahkim branjem posredno ukvarja že od 3. leta starosti, ko je postala sorojenka otroku z motnjami v duševnem razvoju, strokovno pa zadnjih 11 let.

Dostopne informacije je oblikovala za Zagovornika načela enakosti, Nacionalni svet Invalidskih organizacij, v tujini pa tudi za Asia-Europe fundacijo. Je avtorica in vodja skupine, ki je priredila Ustavo RS v lahko branje in jo s tem naredila (bolj) dostopno širši javnosti.

Več o tem je spregovorila na TEDxUniverstyofLjubljana govoru.

Vabljeni, da skupaj odkrijemo meje možnega in skupaj začnemo ustvarjati bolj vključujoč, dostopen svet.

Srečanje Inovacijske skupnosti bo potekalo 31. januarja 2023, med 13.00 in 15.00, on-line na MS Teams.

Prijave na srečanje zbiramo na naslednji povezavi.