Skoči do osrednje vsebine

Slovenija se v Berlinu predstavlja kot zelena in ekološka dežela

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je udeležila slovesne otvoritve in uvodnega dne mednarodnega sejma Zeleni teden, ki poteka od 19. do 29. januarja. Na sejmu se predstavlja tudi Slovenija, tokrat kot zelena ter ekološka dežela (ekološko + lokalno = idealno).

Ministrica Irena Šinko se je na povabilo nemškega ministra za prehrano in kmetijstvo Cema Özdemirja včeraj, 19. januarja, udeležila slovesne otvoritve sejma, ki je vrata znova odprl po dveh letih premora zaradi pandemije covida-19. Danes pa se je sejem odprl za obiskovalce.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se tudi letos predstavlja na tem največjem kmetijskem sejmu, ki ga v desetih dneh obišče približno pol milijona obiskovalcev. Slovenija se letos predstavlja kot zelena ter ekološka dežela, obiskovalci pa jo lahko podrobneje spoznajo skozi odlično kulinariko, vrhunska vina (predstavljajo se vse tri vinorodne dežele) in čebelarstvo ter njegove produkte. Slovenija se predstavlja tudi kot turistična destinacija s podporo Slovenske turistične organizacije. Slovenska vina in čebelarstvo pa na berlinskem sejmu še posebej promovirata Vinska in Medena kraljica Slovenije.

Ministrica Šinko je imela danes na razstavnem prostoru več srečanj in dvostranskih sestankov s tujimi delegacijami. Tako je dopoldne slovenski razstavni prostor obiskala nemška delegacija ministrstva za prehrano in kmetijstvo z ministrom Cemom Özdemirjem, komisar EU za kmetijstvo Janusz Wojciechowski, županja Berlina Franziska Giffey ter drugi visoki gostje in predstavniki kmetijskih institucij v Nemčiji.

V okviru sejma bo jutri potekal tudi osrednji dogodek Globalni forum za hrano in kmetijstvo - 15. berlinski vrh kmetijskih ministrov z naslovom »Preobrazba prehranskih sistemov: svetovni odziv na številne krize«. Vrha kmetijskih ministrov se udeležuje preko 70 ministrov oz. delegacij z vsega sveta ter predstavniki najpomembnejših mednarodnih organizacij.

Obisk Berlina bo ministrica izkoristila tudi za druge dogodke v okviru sejma, srečala pa se bo tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Berlinu.