Skoči do osrednje vsebine

Podpora za alpska podeželska območja z mednarodnim projektom SmartCommUnity

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Splošni cilj projekta Pametna skupnost (v angleščini SmartCommUnity) je podpreti alpska podeželska območja, da v celoti izkoristijo prednosti digitalizacije in pametnega prehoda, s ciljem oblikovati funkcionalno transnacionalno skupnost v Alpah v okviru Evropske Strategije za območje Alp (v angleščini European Strategy for the Alpine Region, v nadaljevanju EUSALP).
Nagovor ministrice

Nagovor ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh ob projektu SmartCommUnity

Nova alpska podeželska območja bo projekt opolnomočil za sledenje tistim predelom, kjer so pametne rešitve vpeljane. Prav tako bo vzpodbujal skupnostne pristope za ustvarjanje pametnejših, bolj zelenih, bolj trajnostnih, odpornih in privlačnih podeželskih območij. Po drugi strani bo izboljšal transnacionalna povezovanja z interaktivnimi in uporabniku prijaznimi digitalnimi orodji. Projekt SmartCommUnity si bo prizadeval ustvariti funkcionalno mrežo območij, ki se lahko medsebojno navdihujejo in razvijajo skupaj, da bi se skupaj počutili močnejše in bolj motivirane tako v okviru strategije EUSALP, kot v kontekstu uporabe običajnih digitalnih orodij in skupnega transnacionalnega dialoga.

Namen začetnih (v angleščini kick-off) sestankov projekta SmartCommUnity je spoznavanje partnerjev in ključnih deležnikov, kamor spada tudi Služba vlade za digitalno preobrazbo (SDP), ki predstavlja deležnik na politični ravni. Vizija osnutka strategije Digitalna Slovenija (DSI2030), ki je že v javni obravnavi želi skozi digitalizacijo preobrazbe družbe, države, lokalnih skupnosti in gospodarstva izboljšati kvaliteto življenja prebivalcev Slovenije na trajnosten in zaupanja vreden način. Na SDP bomo s pospešenim digitalnim preoblikovanjem tako izkoristili razvojne priložnosti digitalnih tehnologij ter postali ena izmed vodilnih digitalnih družb. Ob tem si bomo prizadevali za intenzivno in inovativno rabo digitalnih tehnologij v vseh segmentih družbe ter zagotavljanje možnosti za rast vključenosti slehernega prebivalca v informacijsko družbo. Zastavili smo pet prednostnih področij: gigabitno infrastrukturo, digitalne kompetence in vključenost, digitalno preobrazbo gospodarstva, kibernetsko varnost in pot v pametno družbo 5.0.. V okvir pametne družbe 5.0 spadajo podatki v korist družbe, ekosistem umetne inteligence in novih tehnologij, pametna mesta in skupnosti ter digitalne javne storitve.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je v uvodnem nagovoru udeležencem predstavila osrednje aktivnosti Službe vlade za digitalno preobrazbo. Poleg dolgoročnih načrtov je izpostavila tudi aktivnosti na področju razvoja digitalnih kompetenc starejših skozi projekt Mobilni heroji, pri katerih se učinki digitalnega opismenjevanja ranljivih skupin tako poznajo že danes.

Projekt temelji na ideji, da je učinkovit pametni prehod v Alpah mogoč le na osnovi strukturirani skupnosti lokalnih območij. Ta namreč lahko zagotavlja znanje, orodja, dialog in konkretne korake ter tako učinkovito vpliva na politične odločevalce, kar je za prihodnost tovrstnega projekta še kako pomembno.