Skoči do osrednje vsebine

Deseti popis osnovnih živil pokazal najnižjo ceno košarice do sedaj

Na spletni strani Naša super hrana so objavljeni rezultati desetega popisa osnovnih prehranskih proizvodov z dne 17. januarja 2023. Rezultati analize kažejo, da je vrednost povprečne najcenejše košarice 15 osnovnih živil najnižja od pričetka spremljanja cen. Primerjava gibanja cen v zadnjih dveh tednih pa razkriva znižanje cen mesa.

Glede na pretekli popis se je povprečna vrednost najcenejše košarice znižala za kar 2,84 evra oziroma za skoraj šest odstotkov in pol. Prav tako se je znižala tudi razlika med najcenejšo in najdražjo košarico med trgovci, ki na tokratnem popisu znaša nekaj več kot pet evrov. To nakazuje na približevanje najnižjih cen med posameznimi trgovci.

Na tokratnem popisu je vrednost najcenejše košarice znašala 39,06 evra, sledita dva trgovca z malenkost dražjima košaricama, ki znašata 39,43 evra in 39,79 evra. Pri ostalih treh trgovcih so vrednosti najcenejše nakupne košarice 15 osnovnih živil nekoliko višje (v primerjavi z najcenejšimi tremi trgovci), najdražja košarica tokratnega popisa pa je znašala 44,28 evra. Posebnost tokratnega popisa je, da se je cena košarice povečala le pri enem trgovcu. Pri ostalih petih se je znižala, največ celo za slabih 14 odstotkov, sledili sta spremembi za skoraj devet odstotkov ter za malo več kot osem odstotkov. Le pri enem trgovcu je bila sprememba minimalna (0,01 evra).

Glede na celotno obdobje spremljanja gibanja cen košarice 15 osnovnih živil (od 13. 9. 2022 do 17. 1. 2023) je bila vrednost povprečne najcenejše košarice na tokratnem popisu najnižja, in sicer znaša 41,28 evra. To je za dobrih 17 odstotkov manj od vrednosti na prvem popisu, ko je znašala 49,90 evra.

Analize zadnjega (desetega) popisa razkrivajo, da so se v primerjavi z devetim popisom najbolj podražili žitni izdelki: testenine za skoraj šest odstotkov, moka za malo več kot štiri odstotke ter kruh za dobre tri odstotke in pol. Opazno pa so se znižale cene svinjskega mesa, ki so padle za malo manj kot četrtino, ter cene govejega mesa, ki so se znižale za petino v primerjavi s prvim popisom v letu 2023. 

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave se je glede na prejšnji popis pocenila za 1,28 evra (4,28 odstotka) in sedaj znaša 28,54 evra. S tem pa se je povečala tudi razlika med najcenejšo in najdražjo vrednostjo najcenejše sadno zelenjavne košarice pri posameznih trgovcih, ki trenutno znaša kar 12,56 evra. Vrednost najcenejše košarice sadje in zelenjave se je znižala le pri dveh trgovcih, pri ostalih štirih pa se je minimalno zvišala.

Na podlagi analize izbire izdelkov po trgovcih je razvidno, da imajo trgovci, ki že v osnovi nudijo večji obseg ponudbe izbranih živil, več kot 1,5-krat večjo ponudbo sadno zelenjavnih izdelkov (v izbranih kategorijah) ter 2,5-krat večjo ponudbo osnovnih živil (v izbranih kategorijah). Sicer pa je pri vseh zaslediti največjo izbiro izdelkov znotraj kategorij masla in jabolk, sledijo kruh, moka, piščančje meso, sončnično olje in testenine. Najmanjša izbira je na voljo znotraj kategorij govejega mesa, sladkorja, jajc ter svinjskega mesa.

Primerjalnik cen (spletna stran Naša super hrana)