Skoči do osrednje vsebine

Zaključek evropskega leta mladih

Urad za mladino je dne 18. januarja 2023 pripravil zaključni dogodek evropskega leta mladih (ELM), na katerem smo skupaj z gosti in udeleženci pregledali nekaj dogodkov iz minulega leta in predstavili novo tiskano izdajo zbornika Prostori za mlade, v katerem so zbrani številni primeri fizičnih in virtualnih prostorov mladinskih organizacij širom po Sloveniji.

Dogodka so se poleg vršilke dolžnosti direktorice Urada za mladino Tine Kosi udeležili tudi dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, dr. Boris Černilec, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, podžupan Mestne občine Ljubljana Boštjan Koritnik ter  več kot 90 predstavnikov mladinskih organizacij in občin iz vse Slovenije.

Mag. Kosijeva je uvodoma povedala, da je šlo za leto, ki je bilo namenjeno opolnomočenju mladih, še posebej po času pandemije in da so bili vsi zastavljeni cilji tudi doseženi: »Urad RS za mladino je v okviru ELM aktivno pristopil k povabilu mladim, mladinskim delavcem in mladinskim organizacijam in občinam ter lokalnim skupnostim, da se vključijo in angažirajo. Menim, da je njihov glas bistveni sestavni del evropske in slovenske poti razvoja, znanja, inovacij, priložnosti in boljših, primernejših rešitev, usmerjenih v mlade. »  Dr. Jerneja Jug Jerše pa je napovedala, da bo mentalno zdravje, ki se je v evropskem letu mladih izkazalo za eno izmed ključnih tematik, izpostavljeno tudi v letu 2023 z iniciativo za mentalno zdravje v evropskem programu. Napovedala je tudi evropsko leto spretnosti, ki bo zaznamovalo leto 2023, in mlade povabila k sodelovanju.

Sledil je pregled dogodkov in dobrih praks, ki so na lokalni, nacionalni in evropski ravni zaznamovali evropsko leto mladih, in mladim omogočili, da je bil njihov glas slišan. Na nacionalni ravni se je odvilo 175 dogodkov, na evropski pa več kot 12.000. Na lokalni ravni so bili predstavljeni projekti #sampuvej (Mladinski center Zagorje ob Savi), Karierni sejem (Mladinski center Brežice) in Česa še ne veš o sebi? (Center interesnih dejavnosti Ptuj), na državni pa zelo odmeven dogodek Zvok mladosti v Križankah, 13 regijskih dogodkov v okviru priprav na nov Nacionalni program za mladino in nov portal www.mlad.si.

V drugem delu dogodka je sledila okrogla miza ob izidu zbornika Prostori za mlade, na kateri so sodelovali Mag. Tina Kosi, vršilka dolžnosti direktorice Urada za mladino, dr. Milko Poštrak, Fakulteta za socialno delo, avtor teksta v zborniku, Katarina Gorenc, vodja urada za mladino pri Mestni občini Ljubljana, mag. Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa in Sabina Belc iz Socialne akademije na temo digitalnih prostorov za mlade. Vsi prisotni so se strinjali, da je na področju prostorov za mlade, tako fizičnih kot virtualnih, pred nami še veliko izzivov, zato je izdaja zbornika dobrodošla podpora na poti k reševanju vseh težav na tem pomembnem področju za mlade.