Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar o pomenu čezmejnih programov na delavnici Interreg programa Slovenija-Avstrija

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Na Ptuju poteka delavnica za potencialne prijavitelje na razpisu Interreg programa Slovenija-Avstrija v obdobju 2021- 2027. Državni sekretar v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mag. Marko Koprivc je izpostavil pomen čezmejnih programov, »ki gradijo zaupanje med partnerji iz sosednjih držav«.

V decembra 2022 objavljenem »javnem razpisu čezmejnega programa Slovenija-Avstrija 2021- 2027 je na voljo 45 milijonov evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Temu bosta sledila še programa s Hrvaško in Madžarsko, ki bosta javna razpisa objavila predvidoma marca letos«, je v uvodnem nagovoru povedal državni sekretar v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mag. Marko Koprivc.


Izpostavil je pomen čezmejnih Interreg programov, »ki gradijo zaupanje med partnerji iz sosednjih držav in prinašajo pomembne razvojne spodbude za lokalne skupnosti. Vsak uspešno naložen razvojni evro, evropski ali nacionalni, je naložba v našo skupno prihodnost,« je poudaril Koprivc.


Slovenske institucije lahko sodelujejo v kar 13 Interreg programih, v katerih je skupaj na voljo več kot 1,6 milijarde evrov. »Tudi prek tega sodelovanja slovenske institucije dostopajo do izkušenj in znanja, ki je bilo že razvito in testirano v Evropi. Te primere dobrih praks in novih rešitev lahko hitreje prilagodijo in prenesejo v slovensko stvarnost in s tem izboljšajo življenje ljudi v svojem domačem okolju,« je zaključil Koprivc in vsem sodelujočim na delavnici zaželel veliko ustvarjalnih idej in dobrih projektov.

Državni sekretar mag. Koprivc nagovarja zbrane v dvorani.

Državni sekretar mag. Koprivc je izpostavil pomen čezmejnih programov | Avtor Government Office for Development and European Cohesion Policy