Skoči do osrednje vsebine

Enajsta seja Sveta za živinorejo

Ministrica Irena Šinko se je včeraj udeležila 11. seje Sveta za živinorejo. Na seji so med drugim razpravljali o nastanitvi odvzetih rejnih živali, o strokovnem mnenju glede potrditve sprememb rejskega programa za pasmo bosanski planinski konj, o odvzemu zveri iz populacije in ceniku za ocenjevanje škod po zvereh.
Udeleženci seje Sveta za živinorejo

Seja Sveta za živinorejo | Avtor: Ministrstvo za kmeitjstvo, gozdarstvo in prehrano

Svet za živinorejo podpira mnenje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da se rejne živali, ki bodo iz različnih razlogov odvzete iz kmetij, začasno nastani v prehodnem hlevu, ki je v upravljanju in lasti države.

Nadalje je Svet za živinorejo podal pozitivno strokovno mnenje pred potrditvijo sprememb rejskega programa za pasmo bosanski planinski konj, za katero so bile opravljene določene spremembe zaradi prilagoditev evropski zakonodaji.

Člani Sveta so ponovno izpostavili problematiko napadov medveda, volka in šakala na pašno živino, ter ocenjevanje škod zaradi teh napadov. Sklenili so, da Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira sestanek z vodstvom ministrstva, pristojnega za okolje, na temo odvzema zveri iz populacije in ocenjevanja škode, nastale po zvereh. Izpostavili so tudi neustreznost obstoječega cenika za ocenjevanje škod po zvereh.

Razprava pa je tekla tudi o izhodiščih za pripravo Podnebnega načrta za energetsko prenovo na področju živinoreje, kjer so opozorili, da je potrebno uporabiti pravilne podatke, ki se v sedanjih dokumentih ne ujemajo vedno. To temo bodo obravnavali na naslednji seji Sveta za živinorejo.

Svet za živinorejo je posvetovalno telo ministra, ustanovljeno na podlagi Zakona o živinoreji, sestavlja ga dvajset članov, ki so jih predlagale različne ustanove in rejske organizacije: prof. dr. Janko Mrkun (Veterinarska fakulteta), izr. prof. dr. Marija Klopčič, doc. dr. Špela Malovrh ter viš. pred. mag. Ajda Kermauner-Kavčič (Biotehniška fakulteta), doc. dr. Maksimiljan Brus (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede), dr. Jože Verbič in Peter Podgoršek (Kmetijski inštitut Slovenije), Miran Ačko (Veterinarska zbornica), Danilo Potokar (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije-KGZS), mag. Andrej Kastelic (KGZS Kmetijsko gozdarski zavod–KGZ Novo Mesto), mag. Sašo Sever (KGZS KGZ Murska Sobota), doc. dr. Dušan Terčič (Biotehniška fakulteta, Rejsko društvo–RD- perutninarstvo), Anton Kukenberger (RD govedoreja), Primož Kokovica (RD konjereja), Alojz Varga (RD prašičereja), Roman Savšek (RD drobnica), dr. Peter Kozmus (RD čebelarstvo), mag. Miha Štular (KGZS KGZ Kranj-ribogojstvo), Klemen Brglez in Jana Tavčar (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)