Skoči do osrednje vsebine

S predstavniki iniciative Glas ljudstva o uresničevanju zavez vlade

Državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je na spoznavnem srečanju sprejel predstavnice iniciative Glas ljudstva. Glavna tema srečanja je bil pogovor o uresničevanju predvolilnih zavez vlade, in sicer tistih, ki so v pristojnosti Ministrstva za javno upravo.
udeleženci srečanja sedijo za mizo, eden nasproti drugega

S predstavnicami iniciative Glas ljudstva o uresničevanju zavez Vlade z delovnega področja Ministrstva za javno upravo. | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Zavez, ki sodijo v pristojnost Ministrstva za javno upravo, je devet. Trenutno sta v celoti izpolnjeni dve, in sicer ohranitev nezdružljivosti županske funkcije s poslansko in prepoved poveličevanja nacizma, fašizma in domačih kolaborantskih gibanj.

Državni sekretar Jure Trbič z ekipo sodelavcev je predstavnicam iniciative Glas ljudstva orisal napredek pri izpolnjevanju posameznih zavez. Na kratko je predstavil stanje in zakonodajno ureditev na posameznih področjih, prav tako pa tudi trenutne aktivnosti, ki jih ministrstvo izvaja v smeri izpolnitve preostalih zavez. Ob tem je poudaril, da se je vlada, in s tem ministrstva, zavezala k njihovemu postopnemu izpolnjevanju.

Trbič se je ob koncu srečanja predstavnicam iniciative zahvalil za njihovo delo ter podprl transparentno in odkrito sodelovanje s civilno družbo tudi v prihodnje, Katarina Bervar Strnad, Tea Jarc in Nuša Strle pa so v imenu iniciative Glas ljudstva prav tako izrazile pripravljenost za nadaljnje sodelovanje ter strokovno pomoč pri pripravi predpisov, predvsem v zgodnji fazi priprave.

Iniciativo Glas ljudstva sestavlja več kot sto civilnodružbenih organizacij z več tisoč posameznicami in posamezniki iz različnih družbenih področij iz vse Slovenije. V sklopu iniciative so leta 2021, pred tako imenovanim super-volilnim letom, oblikovali seznam zahtev za spremembe na različnih področjih družbe in javnih politik. Aktualna Vlada se je zavezala k uresničitvi večine teh zahtev.