Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko okronala 26. Vinsko kraljico Slovenije

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je včeraj udeležila slovesnega kronanja Vinske kraljice Slovenije. Že 26. po vrsti je krono in naziv vinske kraljice od predhodnice Ane Protner prejela Maja Pečarič, ki bo v svojem mandatu zastopala tri vinorodne dežele, vinogradništvo in vina, turizem ter bogato kulturno dediščino na dogodkih v Sloveniji in tujini.
Nova vinska kraljica sedi na stolu. Na glavi ima krono.

26. Vinska kraljica Slovenije Maja Pečarič | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Ministrica Irena Šinko, ki je bila tudi častna pokroviteljica  26. Vinske kraljice Slovenije, je v nagovoru dejala, da je vinogradništvo v Sloveniji kljub majhnemu obsegu pomembna kmetijska panoga, ne samo zaradi svoje gospodarske vloge, ampak tudi zaradi ohranjanja kulturne krajine in poseljenosti slovenskega podeželja. »Naše vino in vinogradi pripovedujejo zgodbo o zgodovini naroda in so del našega skupnega kulturnega izročila. Prav zato je izredno pomembno, da znamo slovensko vinogradništvo in vinarstvo ceniti in spoštovati ter značilnosti naših vin ustrezno predstaviti javnosti. Pri tem ima izjemno pomembno vlogo tudi vinska kraljica, katere poslanstvo je ravno v promociji slovenskih vin, v promociji slovenskega vinogradništva ter ozaveščanju o kulturi zmernega pitja kakovostnega in vrhunskega vina«.

Uvodoma je na kronanju prisotne nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije. Ana Protner je še zadnjič s prestola nagovorila vse prisotne. Ozrla se je na dogodke, posvečene slovenskemu vinu, večanju prepoznavnosti slovenskih vinogradnikov in vinarjev v Sloveniji in tujini, na katerih je sodelovala ter se poslovila od svojega kraljevskega mandata in dvorjanov.

Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz Gorenjske, iz Kranja, njen drugi dom pa je Bela krajina, kjer Pečaričevi obdelujejo vinograde. Po svojih močeh pomaga pri raznih opravilih v vinogradu, kleti in tudi pri promociji. V mesecu novembru 2022 jo je izbrala strokovna komisija, ki jo je s podporo Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije, oblikovalo Društvo Kelih s pomočjo predstavnikov stroke in pokroviteljev. Vino 26. Vinske kraljice Slovenije je kakovostno polsuho rose vino z zaščitenim geografskim poreklom, letnik 2022, vinorodni okoliš Bela Krajina, lastna trgatev in polnitev Vinske kleti Pečarič – Meginc. Iz sort modra frankinja in žametna črnina.